Поставете ги основите на вашиот бизнис

Што вашето куче може да ве научи за бизнисот

Е-пошта Печати PDF

6290033_a3cf

„Ако добро се истренира, човекот може да стане најдобриот пријател на кучето.“

Кори Форд,
сатиричар

  Кој вели дека некои лекции за бизнисот не можат да дојдат од човековиот најдобар пријател?

  Понекогаш, важните лекции за тоа како треба да се однесуваме во животот воопшто, или во бизнисот посебно, можат да дојдат дури и од најчудните места, луѓе, музи, инспирации...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Кул е да си кул, а уште покул е да си земјоделец? бум за урбано градинарство

Е-пошта Печати PDF

Uncommon-Ground-rooftop-garden-2_8-18-091Климатски промени, загадување, енергетска криза, (р)едукација, спасување за фоките во Алјаска … може да одиме до 101 со набројување на закани и предизвици со кои се соочуваме. И може да дебатираме околу валидноста на сите проблеми, ама веројатно ќе се согласиш дека има еден кој треба да го сфатиме навистина лично, и брзо да почнеме да реагираме.

Храна!

Зошто? Бидејќи со 9 билиони луѓе на планетата до 2050, ќе значи дека треба да се нахранат 9 билиони стомаци. Едно е сигурно – тоа нема да работи со денешниот ‘open loop’ систем за храна.

Некои велат дека системот за храна е целосно скршен. Оптимистите велат дека е само лошо дизајниран. Во секој случај – едно е сигурно – време е да се редизајнира и да се ослободи од зависност на фосилни горива.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Дали вреди задолжувањето кај лихвари?!

Е-пошта Печати PDF

The-Money-Lenders-4

„Луѓето неможат да живет позајмувајќи си пари меѓусебно.“

Џон Рускин,
филантропист и социјален критичар

  Лихварството као појава во нашите краишта е раширано во текот на 90-тите години, во времето кога условите за добивање на легален кредит от тогашните банки беа релно строги, и за многу обични граѓани – скоро невозможни. Во тој период се создава специфичната финансика елита, која има можност да им позајмува пари не само на обичните граѓани, туки и на малите и средни бизниси, најчесто со астрономска каматна стапка.

  Можеби оваа тема денес воопшто немаше да биде застапена во форма на овој текст, ако не постоеше т.н. ’глобална економска криза’, што практично овозможи овој феномен на нелегално задолжување да има свој кам-бек.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Формулар за отсуство од работа

Е-пошта Печати PDF

empty_desk

„Твоето отсуство беше толку долго, што твоето присуство веќе не прави разлика.“

непознат автор

  Формуларите за отсуство од работа можеби не се особено застапени кај нас, посебно во почетните, мали или средните компании – но тоа воопшто не значи треба да останат така...

  Најчесто претприемачите се запрашуваат: што ќе ми е формулар за отсуство, кога јас самиот си ги контролирам вработените?

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Работи кои не учеле на училиште, а кои треба што побрзо да ги заборавиме!

Е-пошта Печати PDF

ti_a

„Дете кое е образувано само на училиште е необразовано дете.“

Георг Сантајана,
професор, зачетник на прагматизмот

  Се разбира, потрошивте многу голем дел од животот на формалното образование и посетувањето најразлична настава. И се разбира научивте многу. Завршивте со школувањето и сега треба да продолжите понатаму.

  Арно ама, да се биде добар претприемач значи многу повеќе од обично ’знаење на нештата’. А секако дека постојат и нешта што не учеа на училиште кои што побрзо треба да ги заборавите ако сакате да бидете успешен претприемач.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 
Страница 6 од 24

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.7949
61.1801
USD
52.3908
51.8695
GBP
69.1296
68.4417
CHF
52.8342
52.3085
SEK
6.2141
6.1523
NOK
6.3599
6.2966
JPY
0.4653
0.4606
DKK
8.3047
8.222
CAD
41.0516
40.6431
AUD
39.5311
39.1377
Превземено на 18.11.2017

You are here: Почетна Основај Бизнис