Поставете ги основите на вашиот бизнис

Мини-прирачник за нововработени

Е-пошта Печати PDF

life_handbook_image

„Не постои прирачник за тоа како треба да се движи вашата кариера.“

Гери Кол,
австралиски фудбалер

  Прирачниците за новите вработени најчесто се користат компаниите како водич за тоа што се барањата и очекувањата од компанијата во поглед на работните задачи, работната средина, одностите помеѓу колегите како и надворешното претставување на компанијата од страна на новите вработени.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Етикети

Е-пошта Печати PDF

banana-labels„Етикетите се за конзерви - не за луѓе!“

Антони Рап,
актер

 Со исклучок на ограничен број на предмети, како што се суровините, материјалите во рефусна состојба, деловите за автомобили и мебел, повеќето производи се дистрибуираат запакувани.

 Пакувањето се однесува на појавата на ознаки (етикети), опаковки и садови што се користат во пакувањето на производот.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Што треба да се има на ум при изборот или создавањето на трговска марка?

Е-пошта Печати PDF

gdb-3„Добра трговска марка е онаа која е: соодветна, динамична, динстиктивна, лесно запаметлива и се разбира – уникатна!“

Примо Анџели,
дизајнер 

  Избирање или создавање на соодветна марка е критичен чекор, бидејќи тоа е важен елемент во маркетинг стратегијата на Вашиот бизнис.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Заработка преку web сајт #3

Е-пошта Печати PDF

baby_in_walker„Родило се, ваља га љуљати„

Српска народна поговорка

1. Идејата е родена – Постојат некои статистки кои што кажуваат дека само една од 7 милиони идеи го поминува комплетниот пат до финалната реализација. Значи идеите се добри но тоа не значи дека сме ја завршиле работата.

2. Сајтот е спремен, содржината исто така, но .... – Нешто заборавивме? Па некој треба и да ја чита и да ја гледа содржината. На самиот почеток можете да ги заборавите пребарувачите како извор на посета, но од друга страна тоа не значи дека треба да ги заборавиме. Поради ова, прочитајте го следниот текст. Морате да водите сметка да тоа што го пишувате мора да биди интересно за луѓето кои што сакате да ги привлечете. Голема посетеност е многу убава работа, но она што Ви треба е вистинска посетеност, вистинските целни групи се вистинската вредност, тоа го велам и во водичот за правење на огласната понуда. Искористете ги можностите кои што Ви ги донесува Facebook, создадете текстови кои што ќе имаат вирален капацитет. Информирајте се за тоа – тоа ќе Ви овозможи брзо и лесно ширење на веста за Вашиот сајт, а сето тоа ќе резултира - Вашиот сајт ќе биди забележен од страна на потенцијалните клиенти како и од страна на адвертајзинг агенции. Бидете спремни да вложите одредена парична средства (барем минимални парични средства) или доколку имате „општествен„ капитал на социјалните мрежи прашајте ги Вашите пријатели да ја споделат содржината на Вашиот сајт и слично.

3. Нема прекинување, запоставување, .... - Ако ја започнавте работата и доколку го одредивте темпото на работење, бидете доследни на тоа. Една од позитивните работи кои што ги донесува WordPress е и закажување на постовите. Поточно Вие можете некој пост да го објавите во некој момент кои што ќе се случи во иднина. Доколку не сте сигурни дека можете да го испратите планираниот темпо на постови, направете си залиха за црни денови. Се штеди тогаш кога се има не тогаш кога се нема.

4. Среќата е коефициент, а не deal breakerШто ова значи? Ова значи дека Вашиот проект можеби вреди Х Евра, а колку Вашиот проект навистина вреди зависи од факторот кои што се нарекува среќа. Среќата не е фактор кои што црното го менува во бело. Но среќата е фактор кои што може да зголеми нешто што веќе постои. Значи, од среќата зависи да ли ќе имате Х Евра или Y * X Евра. На среќата можете да имате влијание со донесување на добри или лоши одлуки. Генерално кажано парите ќе дојдат доколку ја работите винстинската работа. Само не бидете премногу алчни.

5. Од постариот учите, но не гледајте во неговото тенџере – Најлоша работа што може да ви се случи е ако почнете да зборувате како Вашата конкуренција има ова или има она. Како на нив им е лесно, како заработуваат големи пари а ништо не работат...итн. Факторот кои што се нарекува време се игнорира... Кога infostud почна да заработува озбилни пари – сите сакаа да дупнат во мазникот, но никој ни не помисли дека Брана, Бане и Стефан и другите дури од 2000 година напорно работат на реализацијата на овој проект. Ако ги гледаме приходите никој ни не помислува дека тоа е резултат на голема работа од 2002 (Бурек), 2003 (Наслови, Мобилни свет), 2004 (Патувања)...итн. Зборуваме за години и години на голем труд, труд кои што не беше секогаш пријатен, но тој труд требаше да биди направен. Значи ќе учите на направените грешки, ќе имплементирате позитивни примери и идеи.

Автор на текстот: Иван Миниќ

Оригиналниот текст:

KAKO ZARADITI SAJTOM? ALI STVARNO.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Петок, 02 Март 2012 12:28 )
 

Заработка преку web сајт #2

Е-пошта Печати PDF

persistence_pianoБизнис од гаража

Испадна дека луѓето прават милиони долари, во своите гаражи или визби, но нека биде така.

Пореален сценарио е тој дека стручните луѓе кои што работеа на многу одговорни позиции во многу силни компании, ги искористеа ресурсите на истите за да во слободно, а понекогаш и во работно време, направат нешто во сопствена режија...Навистина постојат и други случаи каде генијалноста на луѓето го направи своето. Но факт е дека генијалноста не е доволна, тој некој покрај генијалноста мора да има и соодветни услови за работа. Овие услови мора да ги пронајди, заслужи или пак да ги купи.

Кои се основните предуслови за да имате успешен сајт?

1. Морате да го познавате пазарот – основен предуслов доколку сакате да успеете во било која дејност - Know your enemy. Морате да знаете кој е во каква состојба, што се бара, што се нуди, каде има слободен простор, каде се парите.

2. Морате да ги знаете соработниците – Денес е тоа полесно, имаме DPT, OpenCoffee, Krokodili, како и BizBuzz i Etrgovina. Тука ќе ги најдете соработниците со кои што ќе работите на Вашиот проект.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Петок, 02 Март 2012 09:12 ) Повеќе...
 
Страница 9 од 24

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.7949
61.1801
USD
52.3908
51.8695
GBP
69.1296
68.4417
CHF
52.8342
52.3085
SEK
6.2141
6.1523
NOK
6.3599
6.2966
JPY
0.4653
0.4606
DKK
8.3047
8.222
CAD
41.0516
40.6431
AUD
39.5311
39.1377
Превземено на 18.11.2017

You are here: Почетна Основај Бизнис