Документи

Договор за ’know-how’

Е-пошта Печати PDF

wiht-brain

„Она што го научивме низ годините е тоа дека, доколку не развиеме доволен број на менаџери оспособени со ’know-how’ знаења како да ја водат компанијата, во одреден момент ние едноставно ќе престанеме да одиме напред.“

 Кевин Ролинс,
CEO во Dell Computers

   Што е тоа ’know-how’?

  Според правната терминологија, ’know-how’ е англиски израз кој означува: да се знае нешто, во смислата – да сезнае нештото да се направи на вистинскиот начин. Користен во терминологиите на Првата светска војна, изразот се одомаќинува и во деловниот свет и денес е мошне застапен израз во деловното работење.

  ’Кnow-how’ е секое релативно тајно, (релативно непристапно), преносливо знаење и искуство, техничко или комерцијално по природа и намена, кое ја унапредува конкурентската предност на примачот на пазарот. Од причина на негова ефикасна заштита тоа мора да биде запишано во материјална форма.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Формулар за забелешки

Е-пошта Печати PDF

complaint„Оние кои што се жалат ги менуваат своите жалби, но никогаш не го намалуваат времето посветено на жалење!“

Мејсон Кулеј,
афоризмичар

  Колку пати сте се нашле себеси во ситуација да не сте задоволни од купениот производ, услуга? Или да не умеете правилно да го составите производот кој што доаѓа во делови? Или пак да не можете да се снајдете со упатството за употреба на техничките уреди во домаќинството? ...и не знаете/можете да се обратите директно до компанијата која би требало да ви помогне? Не е пријатно, нели?!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Подготовка за состанок

Е-пошта Печати PDF
meeting-room„Луѓето кои уживаат во деловни состаноци не треба да се ставаат за одговорни на ништо!"

Томас Совел,
социјал - теоретичар

  Во деловниот свет состаноците се редовна појава. Организирањето и спроведувањето на еден деловен состанок може да претставува вистинска 'ноќна мора', или тоа може да е 'најлесната работа на светот'... исходот секако најмногу зависи од организаторот.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Евалуација на вработените

Е-пошта Печати PDF

jef_new„Од мојот последен извештај кога овој кандидат го имаше допрено дното, сега гледам дека почнал и да копа под него!“

коментар на евалуација,
од анонимен кандидат пријавен во морнарицата на САД

  Имате вработени...добро! Секој си ја работи својата работа...добро! Како да дознаете дали, кога и каде работените евентуално грешат?! Или пак можеби нивните неодамнешни активности се над очекувањата?

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Читаме, читаме...

Е-пошта Печати PDF

Blow_Your_Mind_a„Постојат три типа на луѓе што учат: едните учат од читање, вторите учат од набљудување, а сите останати мочкаат на електричната ограда за да ја сфатат поентата!“

Вил Роџерс,
комедијант и хуморист

  Кога последен пат сте прочитале добра книга?! А кога последен пат сте прочитале добра деловна литература?! Бидете искрени...

  Сега некој ќе рече дека нема време, има премногу обврски, преку глава му е од работа, мрази книги, нема кај да најде тоа што му треба... ако сакате секогаш можете да наброите барем 10 добри изговори зошто нема да прочитате некое добро бизнис-четиво. Сега е време да најдете барем 1 добра причина зошто треба да прочитате нешто – и држете се до неа!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 
Страница 3 од 5

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.7949
61.1801
USD
52.3908
51.8695
GBP
69.1296
68.4417
CHF
52.8342
52.3085
SEK
6.2141
6.1523
NOK
6.3599
6.2966
JPY
0.4653
0.4606
DKK
8.3047
8.222
CAD
41.0516
40.6431
AUD
39.5311
39.1377
Превземено на 18.11.2017

You are here: Почетна Основај Бизнис Документи