Договор за дистрибуција

Е-пошта Печати PDF

Distribution

„За разлика од правилата на производството, правилата на дистрибуцијата се целосно човечки фактор, затоа што било кое добро кое се дистрибуира било каде во светот, директно зависи од статусот и корисноста кое општеството го има.“

Џон Стујард Мил,
политички економист

  Договорите за дистрибуција на стоки и услуги се едни од најраспространетите деловни договори денес.

  Посебно важни за малите и средни претпријатија, овие видови на договори се еден вид ’продолжена рака’ на производната линија и им овозможуваат на бизнисите своите продукти да ги донесат на што повеќе пазари, побрзо, подобро и со што е можно помали трошоци.

  Обично, договорите за дистрибуција на стоки и ислуги имаат 3 важни компоненти:

  1. производителот доделува дитрибутерство на еден или повеќе дистрибутери,

  2. кои имаат право да вршат продажба и наплата на продуктите кои ги поседува производителот (или носачот на лиценца),

  3. во нивно име и за нивна сметка.

  Ако се одлучите да ангажирате дистрибутер/и за вашите продукти, ова се некои од можните предности за вашиот бизнис:

  • поевтино пазарно дистрибуирање до крајните потрошувачи
  • подобрување на пласманот на стоките и услугите
  • заштеда на средства на сметка на малопродажба и малопродажни објекти
  • користење на независни дистрибутери ја подобрува пенетрацијата на пазарот
  • пренос на ризикот за снабдување на снабдувачот
  • предности за давање на ексклузивитет на подрачје, пазар, регион, цена и сл.
  • загарантирана испорака

  Сепак, добро е пред да влезете во преговори и филанизирање на договорите за дистрибуција, да се консултирате со правен советник или консултантска куќа.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.8497
61.2343
USD
51.7095
51.195
GBP
70.1562
69.4581
CHF
53.3739
52.8428
SEK
6.4861
6.4215
NOK
6.6367
6.5707
JPY
0.4615
0.4569
DKK
8.3124
8.2296
CAD
42.1463
41.7269
AUD
41.2029
40.7929
Превземено на 23.09.2017

You are here: Почетна Основај Бизнис Документи Договор за дистрибуција