Форми на бизнис

Точка.ком

Е-пошта Печати PDF

dot-com_inovation„Затоа што преку таканаречените ’дот-ком’ компании на луѓето им се доделуваат се поодговорни позиции на се помала возраст, перцепцијата за тоа кој може да води некоја голема компанија неповратно ќе бидат изменети.“

Кристи Хефнер,
CEO на Плејбој Ентерпрајсес
 

  Речиси наедеднаш, интернетот ги смени сите правила...

  Пред само четириесеттина години, големите играчи во ИТ бизнисот, како IBM или Exxson, доминирaa на ИТ пазарите, оставајќи сосема мал простор за ’новодојденците’. Потоа, во 1994 година кога малата и дотогаш непозната компанија Netscape воведе веб-прелистувач, работите брзо се сменија и трката за пари беше започната. Amazon, eBay, Yahoo!, Google, Facebook, Twitter и Bing -денес тие се милионски бизниси, а во некои случаи дури и компании од милијарди долари (или евра, ако претпочитате), но каде беа истите тие пред само десеттина години? Овие компании, појавувајќи се од никаде, впрочем како и стотици други, се појавија со една единствена цел: да се спротивстават на боговите на трговијата! Користејќи ја предноста на малите бизниси тие умешно ги корстеја и искористија предностите како: флексибилност, паметно позиционирање, и ултра-брзото реагирање на промената на условите на пазарите.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Outsourcing компанија

Е-пошта Печати PDF

Outsourcing-Inbox„Најлогичната работа во бизнисот е: ако некоја работа можеме да ја завршиме подобро на некое друго место отколку тука – тоагаш да го правиме тоа.“

Алфонсо Џексон,
Секретар за домување и урбанизам, САД

  Што е ’outsourcing компанија’?

  Генерално, и не постои некој стриктно дефиниран поим што претставува outsourcing (аутсорсинг) компанија’, но наједноставно кажано, тоа е компанија која што одработува некој внатрешен процес на друга компанија наместо неа, на побрз, поефикасен или на попрофесионален начин, и за тоа добива одреден надоместок. Впрочем, тоа е компанија која може да ви заврши одреден дел од работата која вие треба да ја завршите, побрзо и поедноставно – наместо вас самите!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Купување на веќе постоечки бизнис

Е-пошта Печати PDF

buying-a-business-pop„Ако бизнисот е трка, купувањето веќе разработен бизнис е стартување со втора брзина.“

Ворен Бафет,
 бизнис магнат и инвеститор 

  Генерално, постојат два начина да се стекнете со сопствен бизнис: да го изградите, или да купите веќе изграден!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Оф шор компанија

Е-пошта Печати PDF

offshore-banking-caribbean-300x263

„Бизнисот не познава граници„

Непознат автор

Оф шор стопанисување денес претставува еден од најзастапените видови на стопанисување во светот. Тоа е тенденција на регистрирање на компании во држави кои имаат поволно фискално окружување – ниски или нулти фискални/даночни отперетувања. Покрај овие даночни олеснувања, за да бидат што попривлечни за стопанисување, државите кои овозможуваат регистрација на оф шор компании, немаат никаква девизна контрола ниту било кои други ограничувања од страна на домашната централна банка. Тоа практично значи стопанисување без никаква контрола или минимална контрола и немање обврска на поднесување на сметководствени извештаи.

Освен овие погодности, државата мора да го гарантира имот на претпријатието, деловниот статус како и политичка стабилност. За да некоја компанија стани оф шор компанија таа мора да биди во сопственост на страни државјани, профитот мора да биди реализиран врз основа на работење со страни компании, и да капиталот на компанијата потекнува од странство, поточно да се финансира од странство.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Среда, 24 Август 2011 13:23 ) Повеќе...
 

Форми на трговско друштво

Е-пошта Печати PDF

ddWP„Компанија (именка) – генијален изум за остварување профит без било каква индивидуална одговорност“

Изрека од „Ѓаволовиот речник“

  Ако сте почетник во бизнис светот, сигурно се запрашувате: кои се форми на трговски друштва можам да ги регистрирам тука во Македонија, и кои се нивните главни карактеристики?

  Најпрвин, да појасниме што е тоа трговско друштво. ТД е форма на организирање на стопанска активност заради произведување на производи и услуги наменети за пазарот, а со цел остварување профит.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 
Страница 4 од 6

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.7949
61.1801
USD
52.3908
51.8695
GBP
69.1296
68.4417
CHF
52.8342
52.3085
SEK
6.2141
6.1523
NOK
6.3599
6.2966
JPY
0.4653
0.4606
DKK
8.3047
8.222
CAD
41.0516
40.6431
AUD
39.5311
39.1377
Превземено на 18.11.2017

You are here: Почетна Основај Бизнис Форми на бизнис