Зошто луѓето купуваат?

Е-пошта Печати PDF
woman-shopping
„Шансите да отиднете до продавница по векна леб, и да се вратите само со купена една векна леб се скоро 3.000.000.000 наспрема 1."
Ерма Бомбек,
колумнист и хумористка

  Една од најважните работи кои еден претприемач треба да ги направи пред да се одлучи да отвори сопствен бизнис, е длабоко да размисли: зошто луѓето би купувале од неговите производи или услуги, или генерално зошто луѓето купуваат?

  Истражувања покажуваат дека луѓето купуваат од различни причини, кои можат да бидат повеќеиндивидуални или повеќе социјални. Но, сите тие можат да бидат поделени во повеќе основни групи на причини:

• за сопствено уживање и лично угодување
• поради желбата да се поседуваат убави нешта
• за да изгледаат подобро и помладо
• за поголема ефикасност на некој процес
• поради заштита на сопственоста
• за олеснување или убрзување на деловното работење
• поради потребата да се биде во чекор со времето
• за изразување љубов и благонаклонетост
• за забава
• поради желбата за поголема информираност и организираност
• за заштеда на време и пари
• поради здравствени причини
• за зголемување на адреналинот и авантуризмот
• за добивање на поголема самопочит
• за да бидат социјално и друштвено прифатени
• за поклонување

  Бидете свесни дека скоро сите купуваат заради некоја лична сатисфакција или желба за постигнување нешто. Многу често, луѓето не го купуваат само вашиот производ или услуга, туку и она што заедно со него, вашиот бизнис им го овозможува.

  Кога еднаш ќе сватите што е тоа што ги поттикнува вашите купувачи на акција, ќе ви бид многу полесно да креирате понуда на која нема да можат да и оддолеат.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.7949
61.1801
USD
52.3908
51.8695
GBP
69.1296
68.4417
CHF
52.8342
52.3085
SEK
6.2141
6.1523
NOK
6.3599
6.2966
JPY
0.4653
0.4606
DKK
8.3047
8.222
CAD
41.0516
40.6431
AUD
39.5311
39.1377
Превземено на 18.11.2017

You are here: Почетна Основај Бизнис Форми на бизнис Зошто луѓето купуваат?