Основање

Почетнички грешки

Е-пошта Печати PDF

learn_from_mistakesMistakes are always forgivable, if one has the courage to admit them.

Bruce Lee

Основната карактеристика на голем број на претприемачи е да се сите слепо поврзани, па можеме да речеме дека се вљубени во својата бизнис идеја. Оваа состојба е главна пречка за реално анализирање на вистинските потенцијали на одредена бизнис потфат. Она што бизнисмените треба да научат е да се оддалечат од својата идеја за да ги реално анализираат потенцијалите и можностите на бизнис идејата.

Обично почетните бизнис идеи имаат една мана, поточно карактеристика – преграндиозни. Сакаме да го задоволиме целиот пазар, со голем број на производи/услуги. Претприемачите мораат да бидат свесни дека не можат да ги задоволат сите потреби. Поголема шанса за успех имаат оние бизниси кои се концентрираат на одреден пазарен сегмент.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Понеделник, 09 Јануари 2012 13:45 ) Повеќе...
 

Обучувајте ги вработените

Е-пошта Печати PDF

business_deadlift„Вие не може никого да научите нешто. Можете само да му помогнете да научи.“

Галилео Галилеј
математичар, физичар, астроном

  Обуката е бескрајна приказна која никогаш не завршува. Кога ќе најдете одговор, тогаш ќе ви се појават уште три нови прашања.

  Оксфордската дефиниција за обука гласи: „доведување кон посакуван стандард на учинок или однесување преку подучување и пракса„. Една друга дефиниција вели: „давање на алатки на другите за да се овозможи тие да ги постигнат одредените цели. Тоа е впрочем, давање на вештини и способности за дејствување„.

  Една обична обуката е како два базични елементи - едниот е искуство, а другиот е теорија. Теоријата доаѓа од искуството, а колку подлабоко одите, толку подалеку ќе стигнете.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Најчести грешки при изработката на бизнис-план

Е-пошта Печати PDF

big-mistake

„Авантурата е само лошо испланиран настан.“

 

Роналд Амудсен,
норвешки истражувач

   Кога се изработува бизнис-планот, не се пишува само план на активности, туку тогаш на тие листови хартија вие всушност детално го планирате целиот ваш бизнис.

  Бидете внимателни на следните неколку можни ситуации при неговото пишување, на кои може ненамерно да згрешите, и на крајот да добиете производ кој нема да биде комплетен:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Не плашете се- носете цврсти одлуки

Е-пошта Печати PDF
Fortune-teller„Животот е прост збир од сите ваши одлуки"

 

Алберт Ками,
француски писател

  Дали избегнувањето на одлука е одлучување само по себе?!

  Бизнис-светот ретко поддржува неодлучни луѓе... Дури и некои од најголемите бизнис-одлуки или откритија настанале сосема случајно или несакајќи. Сепак, најголемите промени настануваат кога луѓе со силна одлучност се спремни да ризикуваат многу (понекогаш и се!) за да го постигнат она што го замислиле. Во моментите кога треба да се пресече – неможете да си дозволите да се исплашите!
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Ново-стари претприемнички вештини

Е-пошта Печати PDF

pp_alrg„Не можеш да водиш бизнис само со теорија...!“

Харолд С. Грин,
ИТТ Корпорација

  Какви се вештини треба да поседува еден претприемач?

 Никогаш на едно место нема да ги најдете сите вештини што треба да ги поседувате за да отворите сопствен бизнис... Тоа е затоа што секој бизнис, во кој било сектор, во кои било услови за работа и во какво било окружување секогаш ќе бара различни типови вештини кои ќе бидат потребни за успешно водење на вашиот сопствен бизнис.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 
Страница 3 од 5

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.7949
61.1801
USD
52.3908
51.8695
GBP
69.1296
68.4417
CHF
52.8342
52.3085
SEK
6.2141
6.1523
NOK
6.3599
6.2966
JPY
0.4653
0.4606
DKK
8.3047
8.222
CAD
41.0516
40.6431
AUD
39.5311
39.1377
Превземено на 18.11.2017

You are here: Почетна Основај Бизнис Основање Бизнис