Основање

Започнување угостителски бизнис

Е-пошта Печати PDF

gastro_NYC„Како сопственик на ресторант, мојата работа е секогаш да ги контролирам хаосот и драмата. Секогаш ќе има хаос и драма во ресторантскиот бизнис.“

Роко Ди Спирито,
познат италијански гастрономски шеф

 Кафич, кафетерија, сендвичара, пицерија, ресторант, фаст-фуд...

  Ова се најголем дел од услужните објекти за кои се определуваат многумина (претежно помлади) претприемачи штом ќе решат да започнат сопствен бизнис. И не е нималку чудно, затоа што истите се релативно: лесно остварливи, реални, има реална потреба и побарувачка, а и претприемачите имаат какво-такво искуство, во водењето на бизнисот како одговорно лице, или во улога на гостин во посакуван таков објект.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Млад претприемач со кредибилитет

Е-пошта Печати PDF

young_entrepreneurs„Неможеш да изградиш репутација на тоа што планираш да го направиш.“

Хенри Форд,
претприемач и индустријалист - основач на Форд Мотор Компани

  Започнувањето со бизнис е доволно тешко и предизвикувачко  само по себе. Притисокот е уште поголем доколку сте млади и недоволно искусни во деловниот свет.

  Но, претприемачите не би биле тоа што се, ако не умеат нешто што остатокот од светот го гледа како маана, да го претворат во своја доблест. Ако сте млади, амбициозни, вредни и имате идеи како да го подобрите вашето утре и утрешнината на сите останати, тогаш нема од што да се плашите!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Лесно „Ало“

Е-пошта Печати PDF

Phone-Call„Телефонот е добар начин да поразговарате со некого без да треба да му понудите пијалок“

Фран Лебовиц,
автор и колумнист

  Оставењето на добар прв личен впечаток трае засекогаш. Јавувањето по телефон, кога другата личност може да ви го слушне само гласот, е можеби тој прв впечаток кој некое лице или компанија ќе го имаат за вас... и тој може да трае долго –или сосем кратко!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Организациска структура

Е-пошта Печати PDF

300px-Blank_org_chart„Секоја компанија има две организациски структури: едната е формална и запишана на некоја хартија, а втората е релацијата која секојдневно се јавува помеѓу луѓето во таа иста организација.“

Харолд С. Грин,
ИТТ Корпорација

  Организациската структура на вашата компанија, пред се, треба да биде функционална…

  Како секој архитект што може да направи „совршено“ архитектонско дело од куќа, а во истата да не може никој ниту да влезе, ниту да се движи, а камо ли да извршува некакви процеси, така и вашата компанија не смее да биде обременета со хиерархии и строгост доколку таа во исто време не овозможува функционално, економично и навремено извршување на сите процеси што треба да се завршат во неа.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Избор на локација

Е-пошта Печати PDF

600-01110013n„Овој објект го направи нашиот бизнис успешен! Луѓето запираа покрај дуќанот и се прашуваа што имаме внатре... и потоа влегуваа за да видат.“

Дефи Бредли,
производителка на мебел и покуќнина

  Една малку постара опоговорка вели: „Кои се 3-те најважни работи за еден бизнис? Тоа се 1)локацијата, 2)локацијата, и 3)локацијата!“

  Каде треба да го лоцирате вашиот бизнис? Некои експерти ќе кажат дека локацијата е сеуште апсолутно релевнтна за еден бизнис, други пак ќе кажат дека таа не е најважната работа во деловното работење... и сите се во право!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 
Страница 4 од 5

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.7949
61.1801
USD
52.3908
51.8695
GBP
69.1296
68.4417
CHF
52.8342
52.3085
SEK
6.2141
6.1523
NOK
6.3599
6.2966
JPY
0.4653
0.4606
DKK
8.3047
8.222
CAD
41.0516
40.6431
AUD
39.5311
39.1377
Превземено на 18.11.2017

You are here: Почетна Основај Бизнис Основање Бизнис