Почетно финасирање

Најпродаваната играчка на светот

Е-пошта Печати PDF

rubik-original„Чудно нешто е да гледаш како една обична коцка може да сруши цела влада.“

Ерно Рубик,
пронаоѓач на Рукиковата коцка 

  Со околу 300 милиони продадени примероци, ’Рубиковата коцка’ се смета за најпродавана играчка на светот. Иако идејата е родена порано, првите примероци во продажба се пуштени пред триесеттина години во Будимпешта, Унгарија.

  Најпопуларната коцка на светот се состои од девет мали еднобојни коцки на секоја страна, а вкупно ги има 54. Кога боите на тродимензионалната коцка ќе се измешаат, пред вас се наоѓа тешка задача. Според некои пресметки, ’Рубиковата коцка’ има неверојатни 43,252,003,274,489,856,000 различни комбинации.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Најлесен начин до пари за вашиот бизнис

Е-пошта Печати PDF

throwingmoneyaway

„Трошењето е брзо, печалењето е споро.“

руска народна поговорка

  Кога нашите претприемачи би ги собрале сите пари и сето време потрошени на небитни работи, тогаш можеби нашиот БДП ќе се зголемеше за 50%... или можеби за 100%!

  Ова теза е секако тешка за докажување, бидејќи ќе бара од нас – иронично, многу пари и време, што како претприемачи тешко дека ќе можеме да си ги дозволиме, но тоа е и поентата.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Четврток, 23 Август 2012 11:56 ) Повеќе...
 

Финансирање преку група (crowd funding)

Е-пошта Печати PDF

Crowdfunding-Ignite-600

„Ајде да се ослободиме од банките и да изградиме модерен финансиски систем.“

Раинер Ленз
Проф. д-р по финансиски ситеми на Универзитетот во Биефилд

  Финансирањето преку група на луѓе, или популарно нареченото crowd funding (или ’crowdfunding’), во денешно време претставува еден нов и интересен начин на собирање на средства за одредена намена.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Правилно користење на заеми

Е-пошта Печати PDF

balancing-act-elephant

„Ниту еден кредит не е ни приближно вреден колку готовите пари.“  

Едгар Ватсон Хов,
уредник на весник

  Прашањето за многу сопственици на мал бизнис е: Колкав долг, е преголем долг? Одговорот на ова прашање ќе го пронајдеш  во внимателна анализа на твојот готовински тек и специфичните потреби на твојот бизнис и твојата стопанска гранка. Советите подолу ќе ти помогнат да анализираш дали влегувањето во долгови е добра идеја за твојата фирма.

  • Проучи ги своите причини за позајмување

  Има бројни сценарија за тоа кога е добро да се задолжиш. Во принцип, долгот може да биде добра идеја ако треба да го подобриш или заштитиш својот готовински тек, или ако треба да финансираш развој и експанзија. Во овие случаи, цената на заемот може да биде помала отколку цената на финансирање на овие потези преку тековен приход. Некои вообичаени причини за барање заем вклучуваат:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Дали вреди задолжувањето кај лихвари?!

Е-пошта Печати PDF

The-Money-Lenders-4

„Луѓето неможат да живет позајмувајќи си пари меѓусебно.“

Џон Рускин,
филантропист и социјален критичар

  Лихварството као појава во нашите краишта е раширано во текот на 90-тите години, во времето кога условите за добивање на легален кредит от тогашните банки беа релно строги, и за многу обични граѓани – скоро невозможни. Во тој период се создава специфичната финансика елита, која има можност да им позајмува пари не само на обичните граѓани, туки и на малите и средни бизниси, најчесто со астрономска каматна стапка.

  Можеби оваа тема денес воопшто немаше да биде застапена во форма на овој текст, ако не постоеше т.н. ’глобална економска криза’, што практично овозможи овој феномен на нелегално задолжување да има свој кам-бек.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 
Страница 1 од 5

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.7949
61.1801
USD
52.3908
51.8695
GBP
69.1296
68.4417
CHF
52.8342
52.3085
SEK
6.2141
6.1523
NOK
6.3599
6.2966
JPY
0.4653
0.4606
DKK
8.3047
8.222
CAD
41.0516
40.6431
AUD
39.5311
39.1377
Превземено на 18.11.2017

You are here: Почетна Основај Бизнис Почетно финасирање