Почетно финасирање

128 бизниси кои може да ги започнете со помалку од 3.500€

Е-пошта Печати PDF

multijob„Мотото на бизнис заедницата едно време беше – збогати се брзо. Сегашното мото е –збогати се ефтино!“

Дејвид Кован,

новинар

Кој рече дека започнувањето на бизнис е скапо?!

  За вистинските претприемачи не постојат пречки кои можат да ги закочат на патот кон успехот.  Посебно не кога се во прашање парите. За нив тоа се само потешкотии кои ги носат поблиску до нивниот сон.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Пријатељи, браќо, кумови....

Е-пошта Печати PDF


images„Neither a borrower nor a lender be;

For loan of loses both itself and friend...„

 

Лорд Полониус (Lord Polonius), лик во „Хамлет„ од Вилијам Шекспир

Еден од најчестите извори на финансирање на почетните бизниси се пријателите и роднината. Колку пати имате слушнато или сте самите сведок дека роднините и пријателите им позајмувале пари на своите пријатели и/или роднини за да го започнат својот бизнис. Овој вид на финансирање на почетните бизниси има свои лоши но и добри страни. Голем број на ваков вид на финансирање се заврши со „happy end„ но има и голем број на случки каде ваков вид на финансирање се заврши со караници, прекинување на пријателски, роднински и кумовски врски.

Па да видиме какви се карактеристики на ваков вид на финансирање, поточно да го објасниме со банкарски термини.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Вторник, 17 Мај 2011 09:55 ) Повеќе...
 

Грантови како вид на финансирање на нови бизниси

Е-пошта Печати PDF

use-pell-grant-money-2Верувам дека скори сите бизнисмени или потенцијални бизнисмени имаат слушнато за ГРАНТ(ОВИ). Верувам и дека сите едвај чекаат да добијат некаков ГРАНТ. Па што е тоа ГРАНТ?

Грант претставуваат  одредени средства (пари, опрема, репроматеријал), консултантска помош, даночни олеснувања наменети за нови или веќе постоечки бизниси. Покрај бизнисите грантовите се делат и на разни невладини организации, државни институции (болници, школи итн.). Грантовите се доделуваат од страна на разни Владини институции, невладини организации или пак од разни странски институции (амбасади, фондови итн.). Овие институции ги одредуваат условите за аплицирање на грантови.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Среда, 27 Април 2011 18:34 ) Повеќе...
 

Алтернативно финансирање на бизнисот

Е-пошта Печати PDF

resellingVoIP1„Парите можат да те направат имашен, но само пријателите можат да те направат богат.“

Непознат автор

Кога си претприемач постојат три алтернативни начини на финансирање на бизнисот:

  • Со туѓи пари
  • Со туѓи муштерии
  • Со туѓи производи/услуги

Гого Рафајловски во својот напис цитира „За да сакаш да бидеш претприемач, треба и да сакаш да бидеш сиромашен како претприемач!“. Ова е навистина така бидејќи и најголемите компании почнале во „гаража“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Петок, 15 Април 2011 07:46 ) Повеќе...
 

Верувате ли во ангели?

Е-пошта Печати PDF
business_angel_lg2„Многупати, кога се започнува со бизнис, се започнува со мала заштеда, малку пари од банка, но најчесто тоа не е доволно. Сеуште постои 'финансиска дупка'. Таа 'дупка' ја пополнуваме ние – бизнис- ангелите."
Џеф Ландин, бизнис- ангел

  Неодамна во Македонија почна наголемо да се зборува за конечно основање на мрежа на т.н. „бизнис- ангели". Но, што всушност се бизнис- ангелите?

  Бизнис-ангели се група на луѓе (иневеститори) кои својот капитал го вложуваат во надежни почетни бизниси или проекти, а за возврат добиваат дел од заработката или удел во компанијата.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Среда, 06 Април 2011 13:37 ) Повеќе...
 
Страница 4 од 5

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.7949
61.1801
USD
52.3908
51.8695
GBP
69.1296
68.4417
CHF
52.8342
52.3085
SEK
6.2141
6.1523
NOK
6.3599
6.2966
JPY
0.4653
0.4606
DKK
8.3047
8.222
CAD
41.0516
40.6431
AUD
39.5311
39.1377
Превземено на 18.11.2017

You are here: Почетна Основај Бизнис Почетно финасирање