Почетно финасирање

Како да го финансирате почетниот бизнис?

Е-пошта Печати PDF

tumblr_l7mu5dpal51qz6pqio1_5001Започнување на бизнис зависи од многу фактори, но пред се зависи од потенцијалниот претприемач како и од самата бизнис клима. Но претприемачот е најбитен во целиот процес. Државата, како еден од битните елементи на бизнис климата, треба да го поттикни претприемачот со различни видови на финансиска и не финансиска помош

Постојат повеќе начини за започнување на сопствен бизниси. Два се најпознати. Еден се однесува на претприемач кои што се сам работи. Го започнува бизнисот без изработка на бизнис план и со сопствени ресурси. Не бара никаква нефинансиска помош, а се финансирани од страна на пријатели и од страна на најблиската фамилија.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Финансиски: План „Б“

Е-пошта Печати PDF
plan.b
„Животот е тоа што можеш да направиш кога главниот план пропаднал, и сега си само на план- Б!"

 Сузи Торонто,
писателка

  Лесно е да се следни планот за работа, финансиските предвидувања или бизнис-планот ако се оди според планираното... но што ако работите тргнат 'по ѓаволите'?
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Како да си ’фатите’ банкар

Е-пошта Печати PDF

sexy-business-banker

„Денес банките имаат нов имиџ – тие се ваши пријатели. Денес, вашиот банкар е ваш пријател... Ако банките навистина ви се пријатели, зошто тогаш ги врзуваат пенкалата за масата додека потпишувате документи? Да не им ги украдете?! Па вие им ги доверувате вашите пари, а тие не ви веруваат за пенкалото!“
Алан Кинг,
комичар
 
 Има една едноставна работа која претприемачите треба да направат за да добијат банкар на нивна страна... За жал, повеќето од нас не сме го научиле ’шмекањето банкари’.

  Вашата компанија има долга историја на работа со истата банка, под услови кои се чини дека се (биле) фер, дури и покрај тоа што на моменти би сакале да можете да повлечете поголем кредит. Сте имале залог на сите видови на средства како гаранција, и се чинело дека вашата банка е добро заштитена со вашиот залог. Никогаш не сте пропуштиле исплата, и вашето сметководство секогаш било во релативно добра состојба. Најпосле, Вие и вашиот сметководител одлучувате дека е време да се види дали може да се добие подобар договор за кредит од друга банка.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

(Безболно) зголемување на цените

Е-пошта Печати PDF

Champagne_price2012

„Зголемувањето на платата на еден човек, е зголемување на цената на чинење на друг.

Харолд Вилсон,
Поранешен Премиер на Обединетото Кралство

  Можеби ќе ви звучи помалку чудно, но малите бизниси се повеќе се соочуваат со зголемување на разните трошоци во своето работење, не само во Македонија, туку и на глобално ниво. Па така, на претприемачите не им остануваат повеќе од 2 главни избора: зголемување на обемот на продажба, или зголемување на цените.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Непредвидени трошоци: зошто баш мене?!

Е-пошта Печати PDF

RTEmagicC_business-rescue

„Mи се чини дека се што ми се случува е еден извореден микс на ’избор’ и ’непредвидливост’.“

Пенелопе Ливелеј,
 новелистка

  Зошто баш мене секогаш ми се случува ова?!

  Се препознавате ли често во оваа реченица? Понекогаш сите ние имаме чувство како ’чичко Марфи’ да проработува токму тогаш кога најмалку се надеваме и најмалку очекуваме. Така е и со претприамчите кои, секако не се имуни на изненадувачките непредвидливи работи кои најчесто се случуваат во последен (или предпоследен) миг.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 
Страница 2 од 5

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.7949
61.1801
USD
52.3908
51.8695
GBP
69.1296
68.4417
CHF
52.8342
52.3085
SEK
6.2141
6.1523
NOK
6.3599
6.2966
JPY
0.4653
0.4606
DKK
8.3047
8.222
CAD
41.0516
40.6431
AUD
39.5311
39.1377
Превземено на 18.11.2017

You are here: Почетна Основај Бизнис Почетно финасирање