Бизнис План

Делови на Бизнис-план #4 - Производи и услуги

Е-пошта Печати PDF

lega-emc2-l„Фокусирајте се повеќе на бенфитот, а помалку на цената. Нема да изгубите пари ако платите малку повеќе за производот што на долг рок ќе ве направи среќни!“

 Скот Хигли,
COO, Adorno Rogers

  Во ова заглавје од бизнис-планот потрудете се што подетално да ги опишете производите и услугите што ќе ги нуди вашата компанија. Доколку процесот е покомплициран (обично ова се случува повеќе кај производните отколку кај услужните компании), обидете се да направите подетална слика на самиот процес со тоа што процедурите ќе бидат подредени по хронолошки ред!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Делови на Бизнис-план #3 - Мисија, визија, цели

Е-пошта Печати PDF

mvc_bpgВо иднина сите ќе имаме само еден компјутерски интерфејс, само еден идентитет,  само една листа на пријатели, само еден провајдер на е-пошта и само еден пазар на кој ќе купуваме. Ова е визијата која ќе го однесе ‘Live’ на наредното ниво.“

Бил Гејтс,
основач на Микрософт

  Ова поглавје од вашиот Бизнис-план треба да ги отслика целите и стремежите на вашата компанија. За полесно да ги одредите, и за во иднина да можете полесно да ги имплементирате, следите и мерите, истите ќе ги поделиме во: мисија, визија, долгорочни и краткорочни цели.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Делови на Бизнис-план #2 - Опис на идејата и компанијата

Е-пошта Печати PDF

kjtПосотојат луѓе кои обожаваат спорт, риболов, автомобили, книги... Постојат и луѓе, како мене кои обожаваат бизнис и се што е поврзано со бизнис. Било да се тоа разговори за нови идеи, помагање на другите во развој на нивниот бизнис или пак само муабетење за работите што се случуваат во државата.“

Рон Холт,
основач на Капстон

  Во овој дел од планот треба да се посветите на основните постулати на бизнис идејата и функционирањето на компанијата.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Делови на Бизнис-план: #1- Извршно резиме

Е-пошта Печати PDF

kid-megaphone

„Ако тоа што го мислиш не можеш да го кажеш јасно и едноставно, биди тивок, и работи на проаоѓањето начин тоа да го постигнеш!“

Карл Попер, филозоф 

   Извршното резиме е еден од најважните делови на бизнис-планот...

   Зошто?

 

   Затоа што тоа има задача најдобро и во кратки црти да ги претстави најважните компоненти и информации за вашиот бизнис. Извршното резиме, иако стои на самиот почеток од планот како кратко претставување на суштината на бизнисот, се пишува на самиот крај на изработката на бизнис-план. Ова е поради фактот што, откако веќе ќе ги обработите и изанализирате сите теми што ќе ви бидат неопходни, вие веќе ќе имате и јасна слика за тоа што накратко треба да содржи извршното резиме. Како што и самиот наслов кажува – РЕЗИМИРАЈТЕ! Во овој дел, потрудете се да ги ставите сите клучни аспекти на вашиот бизнис, или се она што мислите дека е добро за бизнисот, она што го прави посебен и интересен. Но, не заборавајте да покажете дека бизнисот ќе биде и остварлив и реален...
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Сабота, 04 Декември 2010 12:54 ) Повеќе...
 

Бизнис-план - дали навистина ми е потребен?

Е-пошта Печати PDF

innovate_business_planning_thoughtoffice

„Изработката на бизнис-план ве принудува добро да размислите дали вие всушност ја правите вистинската работа. Една идеја може да звучи добро во вашата глава, но кога ќе ги ставите на хартија сите деталите и бројките – идејата може да се распадне.“

Еуге Клајнер, Инвеститор на ризичен капитал

 

   Многумина претприемачи, па и дел од менаџерите денеска, не сакаат или одбиваат да изготват „формален“ бизнис-план за својот (идеен) бизнис. Тие велат дека еден бизнис може да успее и без самиот бизнис-план, кој патем и одзема доста време за негова изработка. Всушност, откако и ќе се подготви, малкумина веруваат дека тој може да биде челосно точен! Па, зошто тогаш да губиме време за изработка на нешто што воопшто нема да ни користи во иднина?
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Сабота, 04 Декември 2010 12:55 ) Повеќе...
 
Страница 4 од 4

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.7949
61.1801
USD
52.3908
51.8695
GBP
69.1296
68.4417
CHF
52.8342
52.3085
SEK
6.2141
6.1523
NOK
6.3599
6.2966
JPY
0.4653
0.4606
DKK
8.3047
8.222
CAD
41.0516
40.6431
AUD
39.5311
39.1377
Превземено на 18.11.2017

You are here: Почетна Планирај бизнис Бизнис План