Weblinks

Упорностa како карактеристика на секој претприемач

Е-пошта Печати PDF

funny-dog-pictures-this-dog-is-persistentУпорноста е една од најбитните карактеристики за секој претприемач, особено за млади претприемачи. Големите успеси се резервирани за оние кои се упорни, без разлика да ли се работи за бизнис или некоја друга работа. Да секој пат ги има своите пречки, но тоа не значи дека треба да застанеме пред секоја од нив. Во овој текст ќе ви ги прикажеме вистинските приказни на денес веќе култни претприемачи.

Milton Hersey е познат како крал на чоколадната индустрија. Но неговиот пат кон оваа титула не беше лесен. Имено, овој човек немаше завршено ниту 4 разреди на основно училиште, но имаше упорност, страст и визија. Започна со производство на бонбони и за таа намена отвори не една веќе три компании – една лоцирана во Њу Јорк, втората во Филаделфија и третата фабрика во Чикаго. Но за жал ниту една од нив не беше успешна.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

10 заповеди на малиот бизнис

Е-пошта Печати PDF
Charlton-heston-moses„Бог му се јавува на Мојсеј на планината
12 И Господ му рече на Мојсеј: „Качи се кај Мене на планината и остани тука; ќе ти дадам камени плочи со закон и заповеди, што ги напишав за да им бидат закон."

Втора книга Мојсеева (излез)

  1. Прецизна дефиниција на стратешкиот развој на бизнисот – или поедноставно мисија и визија на бизнисот
  2. Константно развивање на лојалноста кај вработените
  3. Мотивирање на вработените
  4. Континуирано усовршување на вработените
  5. Создавање на јаки врски помеѓу продавачите, купувачите и советниците
  6. Креирање на лесно прилагодливи бизнис решенија
  7. Континуирано иновирање на производите како и континуирано подобрување на квалитетот на истите
  8. Долгорочно гледано, квалитетот е секогаш побитен од самата цена
  9. Бизнисот секогаш треба да тежи да стани “Low cost” бизнис

10.  Константен раст, кои што нема да ја загрози стабилноста и профитабилноста, но во исто време да не се дозволи влегувањето во стапица кој што се нарекува „непроменливост„

Ваков начин на стопанисување, резултира со профитабилно работење на секој бизнис

АМИН!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Четврток, 26 Јули 2012 11:25 )
 

Бизнис лекција: Стаорците се попаметни од луѓето!

Е-пошта Печати PDF

rat-maze-cheeseЗамислете да имате една лабораторија и во неа стаорци. Да направиме еден мал експеримент. Направете една мала инсталација со вкупно 9 тунели и на крајот од некој од тие тунели поставете едно парче на сирење. Ајде нека тоа парче на сирење биде на крајот на тунелот број 7. Од кога ова ќе го направите, пуштете го стаорецот да го бара сирењето. Тој ќе мириса, ќе застани пред секој влез и од каде што ќе осети најјака миризба ќе влези во тој тунел и ќе го изеди сирењето.

Повторете го ова и наредниот ден. Повторете го ова и во наредните неколку дена. После одреден временски период стаорецот ќе научи дека сирењето е поставено на крајот на седмиот тунел. Но по одреден временски период сменете го местото на сирењето, ставете го на пример, на крајот на третиот тунел. Стаорецот по автоматизам ќе влези во седмиот тунел и од кога ќе види дека на крајот на овој тунел го нема сирењето, тој пак ќе почне да го мириса воздухот за да го најди сирењето. Следејќи ја миризбата на сирењето тој одма ќе влези во третиот тунел, ќе го најди сирењето и ќе го изеди.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Четврток, 05 Јули 2012 10:25 ) Повеќе...
 

6 работи кои би сакал/a да ги знаев кога имав 20 години

Е-пошта Печати PDF

sleep-learning16 работи кои би сакал да ги знаев кога имав 20 години и планирав да започнам бизнис…

1. Комплицирани работи не функционираат

Комплицирани бизнис планови кои не ти кажуваат што треба да направиш во Понеделник наутро за да успееш, долги состаноци, комплексен софтвер за проект менаџмент… Иако сето тоа може да ти помогне да се чувствуваш зафатен, и од таму да креира фатаморгана дека правиш нешто корисно, убаво е да се потсетиме дека успехот доаѓа од едноставен и јасен пристап.

Успехот доаѓа од едноставни планови, дефинирани улоги и јасни очекувања. Чисто и јасно да знаеш што треба да направиш во следните 5 минути за да се придвижиш кон тоа што сакаш да го постигнеш. Колку и да звучи филмско менаџерски дека си водел состанок од 4 часа, веројатно знаеш дека ефективен и ефикасен состанок може да се изведе за 40 мин и сите свежи и фокусирани да се зафатат со акција.

Со додавање на секој слој комплицираност, експоненцијално си ги зголемуваме шансите за неуспех. (Under 30 CEO 2012)

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Понеделник, 02 Јули 2012 09:52 ) Повеќе...
 

Започни едноставно…само започни!

Е-пошта Печати PDF

the_ls_loop-300x255“If you’re good at something, never do it for free.”

The Joker, The Dark Knight

Размислуваш да започнеш бизнис. Во ред е да сакаш Научна фантастика. Јас обожавам. Како и да е, кога зборуваме за започнување бизнис во ред е да оставиме ‘Rocket Science’ на страна и да започнеш сосема едноставно. Тоа е филозофијата зад ‘The Lean startup’.

Домашна задача

Не ти треба 30 страни бизнис план за почеток. Доволно е да започнеш со едноставно зацртување на идејата користејќи Бизнис Модел Канвас,  темплејт кој помага да се организира размислувањето околу бизнис на јасен и конструктивен начин.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 
Страница 3 од 9

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.8025
61.1875
USD
52.3484
51.8275
GBP
70.0311
69.3343
CHF
52.963
52.436
SEK
6.2061
6.1444
NOK
6.3175
6.2546
JPY
0.4666
0.462
DKK
8.302
8.2194
CAD
41.0103
40.6022
AUD
40.1784
39.7787
Превземено на 18.12.2017

You are here: Почетна Планирај бизнис Бизнис Планирање