Weblinks

Facebook Timeline – за маркетинг цели

Е-пошта Печати PDF

fb_4bСега е посликовито...“

Сем Лесин,
продукт-менаџер во Фејсбук
– за новиот Facebook Timeline

  Новиот дизајн на социјалната мрежа Фејсбук, наречен: ’тајмлајн’ (Facebook Timeline) веќе создава нови начини на ’учење и осознавање’ помеѓу компаниите/брендовите кои го користат од една, и нивната публика од друга страна.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Трговска тајна

Е-пошта Печати PDF
secret“И тројца можат да чуваат тајна... ако двајца од нив се мртви!“  

Бенџамин Френклин,
еден од ’татковците’ на САД

  Што е тоа трговска тајна? 

  Генерално, која било доверлива деловна информација, која на едно претпријатие му обезбедува компетитивна предност може да се смета за трговска тајна.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Повеќе...
 

5 зелени бизниси за 2012 година

Е-пошта Печати PDF

Зелени бизниси

Извор: Првиот македонски блог за енергетска ефикасност

Во минатите неколку недели сигурнo имате забележено најави за грантови од страна на владата на Р. Македонија за ново формирани бизнис. Колку што имам прочитано се работи за сума од околу 5.000 евра. Исто така оваа година бизнис инкубаторите во Македонија ќе распишат натпревари за најдобри бизнис планови. Награди за најдобрите бизнис планови се или грант или поволни кредитни линии за започнување на сопствен бизнис. Во овој пост во кратки црти ќе Ви прикажам неколку потенцијално успешни зелени бизниси. Намерно реков потенцијално успешни бизниси бидејќи успехот на овие бизниси зависи пред се од Вас!

Производство на агро брикети или агро пелети.

Разликата помеѓу класичните брикети/пелети и агро брикети/пелети е само во суровината која се користи за производство на истите. Суровина која ни е потребна за производство на агро пелети или брикети се жетвени остатоци (пченица, сончоглед, соја, маслодајна репка, пченка...) остатоци од овоштарници како и остатоци од лозарско производство. Самиот процес на производство на овие производи е исто како и самиот процес на производство на конвенционалните пелети/брикети. Инвестиција во опрема за производство на пелети/брикети изнесува од 5.000 – 30.000 евра а се во зависност од самиот капацитет производство на овие производи.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Недела, 22 Јануари 2012 14:24 ) Повеќе...
 

Дали 2012 ќе биде годината кога ќе започнете сопствен бизнис?!

Е-пошта Печати PDF

dreamstime_xs_2012

„Тајната на успехот е да бидеш подготвен кога ќе ти се укаже можноста која ја чекаш.“

Бенџамин Дисарели
поренешен британски Премиер

  Кога влегуваме во петтата (да, 5-тата) година од разочарувачката економска криза, односно забавување, успорување или назадување на националните економии насекаде низ светот, човек може многу лесно да се обесхрабри. Но, некои од идните бизнисмени-претприемачи, во кои се надеваме дека спаѓате и поголемиот дел од Вас, едноставно не дозволуваат бројките и статистиките од агенциите за вработување да ги обесхрабрат... тие практично ја зграбуваат оваа укажана можност!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Планирање за догодина: најпрвин – бројките

Е-пошта Печати PDF

numbers_4444Првичните бројки секогаш се погрешни“

непознат
автор
 

 Декември е,  и веќе почнуваат плановите за следната календрска година. Догодина сакате да си го потсредите бизнисот и нормално да заработите повеќе од годинава.

  Пред да започнете да се фокусирате на ’новите трендови во социјалниот маркетинг’ или пак да навлезете во ’тајните на успешното брендирање’, направете пауза од сите модерни деловни совети и посвтете се на најосновните прашања за суштината на вашиот бизнис. А тие се:

  • знаете ли колку клиенти ви се потребни (или колкава продажба) за да остварите месечен профит?!
  • ...а за да бидете на позитивна нула?!

  • имате ли разработено систематски пристап кој ви овозможува константен прилив на пари?!

  • колкава е вашата профитна-маржа?!

  • колку клиенти/продажби ви се потребни за да направите двојно поголем профит?!

  Ако успешно ги одговорите, и нормално подоцна малку проанализирате горенаведените прашања, вие веќе имате поминато повеќе од 90% од потребното планирање во бизнисот за догодина. Тоа не значи дека целокупното планирање за догодинашното работење треба да се сведе само на овие бројки, но истото значи дека овие неколку прашања се воглавно с’ржта на секој растечки бизнис.

  Можеби и ќе се изненадите, но повеќето мали бизниси воопшто не го знаат(?!) одговорот на овие прашања. Тие можеби имаат некој свој ’есап’ и ги знаат приближните цифри но, не сакаат да имаат прецизни податоци околу бројките. А како ќе подобрите нешто што не можете или не сакате да го измерите?!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 
Страница 5 од 9

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.7949
61.1801
USD
52.3908
51.8695
GBP
69.1296
68.4417
CHF
52.8342
52.3085
SEK
6.2141
6.1523
NOK
6.3599
6.2966
JPY
0.4653
0.4606
DKK
8.3047
8.222
CAD
41.0516
40.6431
AUD
39.5311
39.1377
Превземено на 18.11.2017

You are here: Почетна Планирај бизнис Бизнис Планирање