Weblinks

Бизнис лекции од филмот „The Godfather„

Е-пошта Печати PDF

2009101231252„Ќе му дадам понуда, која што не ќе можи да ја одбие„

Дон Корлеоне

Еден од најкултните филмови на сите времиња е секако филмската трилогија The Godfather. Ова е обавезна лектира за секој не само филмофил веќе и за секој човек. Кој не го има гледано овој филм тој не збае што е понуда што не можи да се одбие Cool . 

The Godfather е класичен „бизнис„ филм. Буквално се и работи за бизнис, поточно фамилијарен бизнис. Во овој натпис ќе покушам да ви претставам неколку бизнис лекции што овој филм можи да ви понуди.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Среда, 02 Ноември 2011 08:38 ) Повеќе...
 

Научете се да делагирате

Е-пошта Печати PDF
delegating_tasks„Нема ниту еден добар бизнисмен што сакал се да направи сам и да ја земе за себе целата заслуга."

Ендрју Карнеги,
челичен магнат и индустријалист

  Без разлика дали сте за генерален директор, менаџер од средна класа, или раководител на микро-бизнис, делегирањето на обврските е критична вештина на личната ефикасност.

  Секој од нас знае дека зад добро сработените деловни одлуки стои добар тим... а зад секој успешен тим се крие добар лидер и мотиватор. Делегирањето не е 'покажување на сила' или начин да се потчини или потцени работникот, туку можност за завршување на некоја работна обврска на најдобар можен начин. Ако тоа го гледате од овој агол, воопшто нема да имате проблем при делегирањето на обврските во бизнисот.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

10 совети за успех

Е-пошта Печати PDF

success„Акциа е клуч за секој успех„

Пабло Пикасо

Сигурно досега сте се запрашале зошто се успешните бизнисмени толку успешни? Или што тие работат за да бидат успешни? Фактор на среќа? Среќата е секогаш пожелна, не не и пресуден фактор на успехот. Но факт е дека некои луѓе се просто талентирани за успех. За оние кои се помалку успешни, или неуспешни, ме преостанува само да го копираат моделот на однесувањето на успешните, и да дадеме не 100% веќе 200% од своите можности. Самодисциплина е значи клучен елемент за било каков успех. Еве листа од 10 совети за тоа како да станете успешни:

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Вежби за откривање на вашата бизнис-пасија

Е-пошта Печати PDF

passion_rulesЧовекот станува нешто само кога делува со пасија.“

Бенџамин Дисраели,
Британски премиер во 19-от век
Колку пати сте посакале да започнете сопствен бизнис, но не сте можеле да одлучите што би можеле да започнете и да бидете добри во тоа?

Пасијата е таа која ни ги открива сокриените работи во кои уживаме додека ги работиме. Па тогаш, зошто одредена пасија не ја претворите во реален и оддржлив бизнис?! Затоа што не знаете да одредите во кои се работи уживате додека ги правите? Стрпете се малку...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Ризик

Е-пошта Печати PDF

risk"He who dares wins"

Mото на специалните воeни единици САС на Велика Британија

Како еден од главните изговори зошто не отвораме сопствен бизнис е РИЗИК. Оваа причина ја имам слушнато повеќе пати од моите пријатели кои немаат работа а имаат вештини, познавања од некоја област па дури и почетен капитал за да започнат сопствен бизнис. Да не се лажеме, но ризикот за отворање на сопствен бизнис е поголем во Македонија него ли во Германија, од веќе познати причини.

Но ризикот е составен дел на животот и не е поврзан само за бизнис. Секаде каде постои човечка активност постои и ризик. Постои голем број на дефиниции на тоа што е ризик. Заеднички елементи на сите тие дефиниции е: неодреденост на исходoт и загуба како еден од можните исходи.

Исто така ризикот можеме да го поделиме на:

  • Финансиски и нефинансиски ризик. Финансискиот ризик како и самото име ни вели претставува состојба на неизвесност на финансиската/паричната загуба. По истата аналогија нефинансиски ризик нема никакви финансиски/парични последици.
  • Шпекулативен и чист ризик. Шпекулативниот ризик е состојба каде постои можност на загуба но исто така постои можност на добивка. Чистиот ризик е состојба каде постои само можност на загуба или никаква загуба.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Среда, 19 Септември 2012 14:51 ) Повеќе...
 
Страница 6 од 9

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.8497
61.2343
USD
51.7095
51.195
GBP
70.1562
69.4581
CHF
53.3739
52.8428
SEK
6.4861
6.4215
NOK
6.6367
6.5707
JPY
0.4615
0.4569
DKK
8.3124
8.2296
CAD
42.1463
41.7269
AUD
41.2029
40.7929
Превземено на 24.09.2017

You are here: Почетна Планирај бизнис Бизнис Планирање