Каде живеат најпаметните деца?

Е-пошта Печати PDF


smart-kidАко не се случи некоја поголема миграција на населението во блиска иднина, националното образование за кое секоја земја во светот се залага да биде што поподготвено за следните еконосмки текови, ќе биде водечки столб на идните општествено-економски случувања.

  Неодамна, ’Националниот центар за статистика и образование’ на САД, излезе со официјална студија за напредокот остварен на нивниот национален образовен систем за изминатата година, во споредба со другите земји ширум светот.

  Иако многумина го критикуваат американскиот образовен систем, и фактот што неговата конкурентност неоспорно опаѓа во последните неколку години, се чини дека американските деца добро стојат со новното формално образнование.

  Сепак, првите три места на табелата на најдобрите 15 национални образовни системи се резервирани за ’азијците’, а и русите стојат на доброто 5то место – дури и подобро од САД. Европските земји, се чини дека прилично солидно котираат на оваа листа, ако се земе во предвид фактот што дури 10 земји од вкупно 15те доаѓаат од овој континент.

Во прилог се наоѓа комплетната листа на земјите од кои доаѓаат напаметните деца:

1. Сингапур

2. Хонг-конг

3. Тајпеј (Кина)

4. Финска

5. Русија

6. САД

7. Северна Ирска

8. Англија

9. Данска

10. Холандија

11. Германија

12. Република Ирска

13. Португалија

14. Чешка

15. Унгарија

Што се однесува нашиот образовен систем, остануваме сами да процените до каде е во споредба со горенаведените неколку.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.8497
61.2343
USD
51.7095
51.195
GBP
70.1562
69.4581
CHF
53.3739
52.8428
SEK
6.4861
6.4215
NOK
6.6367
6.5707
JPY
0.4615
0.4569
DKK
8.3124
8.2296
CAD
42.1463
41.7269
AUD
41.2029
40.7929
Превземено на 24.09.2017

You are here: Почетна Планирај бизнис Бизнис Планирање Каде живеат најпаметните деца?