Финансиски План

10 лаги кои никогаш не смеете да им ги кажете на инвеститорите

Е-пошта Печати PDF

investor

„Инвеститорите не преферираат неизвесности.“

Кенет Леј,
поранешен генерален директор на Енрон - обвинет за корупција

 

  Умешниот и докажан претприемач Guy Kawasaki неодамна објави листа на 10 најчести лаги кои претприемачите им ги кажуваат на своите (потенцијални) инвеститори.

  Човекот кој има прилично богато искуство во финансирање на почетни бизниси, ви препорачува да ги избегнувате овие најчесто изговорени невистини, ако сакате инвеститорите да ве сфатат сериозно и на крајот - да се одлучат да го потпомогнат вашиот бизнис.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Буџетирање, за 2012

Е-пошта Печати PDF

frontier-budgeting

„Буџетот ни покажува што е тоа што не можеме да си го дозволиме, но не не спречува истото да го купиме.
Вилијам Фетер,
сопственик на печатница

  Крајот на годината наближува...

 И додека сите ние на приватен план пополека се спремаме за новогодишните празници и ги одбројуваме деновите на тековната 2011 година, на деловно поле почнуваме да ги сумираме резултатите од годинешното работење, и отпочнуваме да го подготвуваме бизнис-буџетот за следната фискална година.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Планирање на продажни цени

Е-пошта Печати PDF

icon.price_tag

„Ако не сте вознемирени за тоа дека вашиот производ е можеби премногу ефтин, тогаш бидете сигурни дека тој може да биде и поефтин.“

Рој Х. Вилијамс,
маркетинг консултант

  Пред да им дадете цени на вашите производи и услуги, треба да разберете како клиентите гледаат на вредноста.

  Генерално, постојат 2 вида на сопственици на бизниси: оние кои им даваат цени на нивните производи или услуги врз основа на трошоците на чинење, и оние кои ги формираат цените според тоа колку нивните клиенти се подготвени да платат  за тоа што тие го нудат.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Финансиски соодноси

Е-пошта Печати PDF

ratios_openresized„Ако сакате де бидете навистина финансиски слободни, научете ги умот и срцето да не се навраќаат на прашањето: а што ако, за било што во животот!“

Сузан Орман,
финансиски советник

  За оние што професионално се занимаваат со финансисии, финансиските соодноси не се никаква тајна.

  Иако соодносите во финансиското следење на животниот век се фактори преку кои може будно да се следи финансиската состојба на компанијата, соодносите при финансиското планирање на еден мал бизнис, исто така можат многу лесно да детектираат и најмали промени при секојдневното работење. Повеќето финансиски експерти советуваат будно следење на соодносите во бројките, заради навремено реагирање во интервентни случаи, дури и во случаи кога има т.н. ’нормални’ осцилации за секој тип на бизнис поодделно.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

План на приходите

Е-пошта Печати PDF

revenues-money„Јас сум навистина богат... затоа што моите приходи се супериорни во однос на трошоците, а трошоците пак ми се еднакви со желбите.“

Едвард Гибон,
пратеник во англискиот парламент

  Во планот на приходи (внимавајте: приходот не е профит!), треба да направите точна проценка на вкупните приходи од продажбата на вашите производи и услуги на месечно, а потоа и на  годишно ниво.

  Само за појаснување, многу често овие два различни поими, приход и профит, се мешаат од страна на помалку упатените...: приходи се вкупните средства кои доаѓаат директно од продажбата, а профитот е чистата заработувачка која е само дел од приходот (кога на истиот ќе му се одземат сите трошоци.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 
Страница 3 од 7

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.8497
61.2343
USD
51.7095
51.195
GBP
70.1562
69.4581
CHF
53.3739
52.8428
SEK
6.4861
6.4215
NOK
6.6367
6.5707
JPY
0.4615
0.4569
DKK
8.3124
8.2296
CAD
42.1463
41.7269
AUD
41.2029
40.7929
Превземено на 24.09.2017

You are here: Почетна Планирај бизнис Финансиски План