Финансиски План

Финансиска анализа на почетниот бизнис

Е-пошта Печати PDF

financial-analysis„Секој кој вели дека парите не се важни, очигледно беше без нив долго време„

Роберт Кијосаки, (Robert Kiyosaki), Американски инвеститор и бизнисмен  

Еве стигнавме и до последниот дел не само на финансискиот план веќе и на Бизнис планот. Финансиската анализа на планираниот бизнис ( и за веќе постоечки бизнис) треба да ни покажи, а врз основ на проектираните приходи и расходи, вложувањата итн., да ли да влезиме во бизнис или не. Исто така врз основ на финансиската анализа треба да видиме да ли реално ги пресметавме сите планирани трошоци и приходи и да ли треба нешто да се смени во другите наши активности.

Постојат голем број на показатели и методи на финансиската анализа што можат да се користат за да се покажи економската исплативот и оправданост на бизнисот. Е сега некој што ќе го чита ова ќе речи: „Абе јас ако пресметав дeка приходите ќе ми бидат поголеми од расходите, се е јасно имам профит, влегувам во бизнис„

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Сабота, 30 Април 2011 15:55 ) Повеќе...
 

Графикон на рентабилност - профитабилност на бизнисот

Е-пошта Печати PDF

break_even_point_neurmadicaestheticflickr„Една од најважните информации за сопствениците на претпријатијата е да ја познаваат точката на рентабилност на нивните бизниси„

Чарлс Александар (Charles Alexander), универзитетски професор

Во предхотните текстови зборавме за тоа што ни е потребно за бизнис, од каде ке го финансираме, како да ги планираме трошоците и приходите итн. Во последните два натписи ќе збораме за тоа да ли бизнисот што го планираме е профитабилен/рентабилен и исплатив.

Во денешниот натпис ќе збораме за графиконот на рентабилност. Во литературата се именува и како Преломна точка или Braek even Point. Што суштински представува графикон на рентабилност? За да некој бизнис биди прифатлив (или проект), долната граница на побарувачката треба да биди на ниво на производството кое ќе обезбеди покривање на трошоците („преломна точка„).

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Среда, 27 Април 2011 18:37 ) Повеќе...
 

Проекција на трошоци – втор дел

Е-пошта Печати PDF

23-business_expenseПродолжуваме со проектирање на трошоци.

Трошоци на енергија се однесуваат на трошоци на ангажирана електрична енергија и на потрошени енергенти (гас, бензин, јаглен, нафта...итн.). Овие трошоци се добиваат од Вашиот оперативен план. Имено во оперативниот план точно стои која машина колку ќе работи и колку електрична енергија ќе потроши. Трошоците ќе ги добиете тако што потрошената електрична ќе помножете со цената на истата. Исто така направете и за потрошени енергенти.

Трошоци на осигурување, се однесуваат на градежни објекти, опрема, транспортни средства и на вработените. Вредност од овие трошоци пред се зависи од тоа во која осигурителна компанија сте ги осигуриле Вашите возила, опремата или објектот. Кога правете проекција на овие трошоци обично се зема одреден процент од набавната вредност на Вашите основни (стални средства), а кога станува збор за Вашите вработени, трошоците на осигурување ќе ги добиете така што ќе помножете број на вработени со сумата на осигурувањето. Процентот за сталните средства се движи помеѓу 0.2% - 3%.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Среда, 27 Април 2011 18:37 ) Повеќе...
 

Проекција на трошоците - прв дел

Е-пошта Печати PDF

troskovi

Внимавајте од малите трошоци, и најмало течење може да потопи голем брод„ 

Бенџамин Френклин, американски државник, философ, физичар, економис и писател

За да направете одреден производ/услуга, вие морате да ангажирате одредени средства. За пример имате пекара и производите леб и бурек со сирење. За да ги направете овие производи Вие морате да купете брашно, квасец, вода, масло, сирење, да ангажирате работници кои сето тоа ќе го направат и продадат. Вие ова не го набавувате бесплатно веќе сето тоа го плаќате во пари. Ова се само основните трошоци. Покрај овие трошоци Вие исто така ќе платете даноци кон државата, камата за кредит во колку сте подигнале кредит за Вашиот бизнис, промоцијата на бизнисот, осигурување ...итн.

Значи трошоците всушност претставуваат парично потрошени вредности за ангажирани средства. Во литература постои класификација на фиксни и варијабилни трошоци. Но сега, во овој дел ние ќе објасниме како да ги пресметате Вашите трошоци. Класификацијата на трошоците ќе биди објаснета во натписот за Графиконот на рентабилност.

Она што ние е битно сега е да ги пресметаме трошоците за почнување на нашиот бизнис.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Среда, 27 Април 2011 16:49 ) Повеќе...
 

Финансиска анализа на почетниот бизнис

Е-пошта Печати PDF

Еве стигнавме и до последниот дел не само на финансискиот план веќе и на Бизнис планот. Финансиската анализа на планираниот бизнис ( и за веќе постоечки бизнис) треба да ни покажи, а врз основ на проектираните приходи и расходи, вложувањата итн., да ли да влезиме во бизнис или не. Исто така врз основ на финансиската анализа треба да видиме да ли реално ги пресметавме сите планирани трошоци и приходи и да ли треба нешто да се смени во другите наши активности.

 


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Среда, 27 Април 2011 18:38 )
 
Страница 5 од 7

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.8497
61.2343
USD
51.7095
51.195
GBP
70.1562
69.4581
CHF
53.3739
52.8428
SEK
6.4861
6.4215
NOK
6.6367
6.5707
JPY
0.4615
0.4569
DKK
8.3124
8.2296
CAD
42.1463
41.7269
AUD
41.2029
40.7929
Превземено на 24.09.2017

You are here: Почетна Планирај бизнис Финансиски План