Финансиски План

Предвидување на готовинскиот тек - cash flow анализа

Е-пошта Печати PDF

cashflow

„Добивката е илузија, готовинскиот тек е факт„

Непознат автор

Во претходните натписи зборавме за финансиски извештаи - Биланс на состојба и Биланс на успех. Дојдовме и до трет финансиски извештај а тоа е Готовински тек или популарно Cash flow. Исто така на интернет или во литературата ке најдите дека Готовинскиот тек се нарекува и Финансиски тек, Паричен тек ...итн.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Вторник, 26 Април 2011 11:29 ) Повеќе...
 

Предвидување на финансискиот резултат-БИЛАНС НА СОСТОЈБА И УСПЕХ

Е-пошта Печати PDF

Accounting„Можеби ќе ви делува необично, но билансите можат  да бидат интересни за читање„

Mary Archer, научник

Во предходните натписи зборавме за тоа што ни е потребно за да го започнеме бизнисот, од кои извори ке го финансираме и како да ја предвидиме продажбата. Во овој натпис ке пробаме да го предвидиме резултатот на нашето работење. Поточно да ли ке работиме профитабилно или не. Тоа можиме да го видиме низ проекцијата на БИЛАНС НА УСПЕХ. Што представува БИЛАНСОТ НА УСПЕХ?

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Среда, 27 Април 2011 18:40 ) Повеќе...
 

Предвидување на приходите

Е-пошта Печати PDF

Build-Passive-Income

Во претходните написи зборувавме за тоа што му е потребно за еден бизнис, како ќе го финансираме и од кои извори. Дојдовме во дел каде ќе треба да направиме едно предвидување на планираните приходи и расходи. Ако се сеќавате во првиот текст„Финансиски план- вовед„ рековме :„Финансискиот план претставува клучен елемент на секои бизнис план, ги обединува сите други елементи на бизнис планот...„.

Еве дојдовме до точка каде директно ќе видиме како финансискиот план е поврзан со другите делови на бизнис планот, конкретно со маркетинг планот-маркетинг анализата.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Среда, 27 Април 2011 18:41 ) Повеќе...
 

Извори на финансирање

Е-пошта Печати PDF

Кога одлучивме и пресметавме со ќе ни биде потребно за оснување на сопствен бизнис, идиме на следен чекор а тоа е: „од каде ќе ги обезбедам парите?„. Во оваа фаза ќе мораме да дадеме од кои извори - од каде ќе обезбедиме парични средтва за да го покренам бизнисот. Ако прашате било кои  сопственик на веќе постоечки бизнис како го покренал бизнисот ќе добиете следен одговор (или сличен):

-„Веќе имав опрема во своја сопственост, пријателите (или кумот, роднината, родителите итн) ми позајмиа неколку илјади евра , покасно кренав кредит ...„

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Среда, 27 Април 2011 18:43 ) Повеќе...
 

Вложување во почетен бизнис

Е-пошта Печати PDF

За да отпочниме да работиме било која работа ни се потребни одредени средства. Исто така кога ке почниме со сопствен бизнис нам ни се потребни средства за да го отпочниме работењето. Ни е потребна опрема, репроматеријал, готовина за да е нормално работиме планираната дејност. Покрај  тоа неопходни ни се разни дозволи и сертификати за да почниме со одредена дејност (HACCP сертификат, ISO сертификат, лиценци ...)  Сите тие вложувања можиме да ги поделиме во три групи:

  1. Вложувања во стални средства
  2. Вложувања во обртни средства
  3. Нематеријални вложувања

Е сега да видиме што спаѓа во стални, што во обртни средства а што во нематеријални вложувања

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Среда, 27 Април 2011 18:46 ) Повеќе...
 
Страница 6 од 7

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.7949
61.1801
USD
52.3908
51.8695
GBP
69.1296
68.4417
CHF
52.8342
52.3085
SEK
6.2141
6.1523
NOK
6.3599
6.2966
JPY
0.4653
0.4606
DKK
8.3047
8.222
CAD
41.0516
40.6431
AUD
39.5311
39.1377
Превземено на 18.11.2017

You are here: Почетна Планирај бизнис Финансиски План