Финансиски План

Одредување на цени според психологијата

Е-пошта Печати PDF

scr„Цената е она што го плаќаме. Вредноста е она што го добиваме.“

Ворен Бафет,
бизнис магнат

  Постои фасцинантна психологија позади тоа како се одредуваат цените за купувачите. Единствено штета што во сите варијанти ние губиме.

1. Вашиот мозок не го бидува премногу за попусти. Нарачуваш кафе. Имаш две понуди: да добиеш 33% повеќе кафе или да добиеш 33% попуст на регуларната цена. Што е подобро?

  Во истражувањето на Журналот за Маркетинг, најголемиот дел од испитаниците одговориле: исто е. И не биле во право. Ваквите понуди изгледаат дека се еднакви, ама математиката е дека попустот од 33% ти е всушност раст од 50% во квантитетот.

  Еве ја математиката: Стандардно кафе да е 1 долар за 150 милилитри (0,33 долари за 50 милилитри). Со првата понуда добиваш 200 милилитри за 1 долар (или 0,25 долари за 50 милилитри), а со втората понуда добиваш 150 милилитри за 0,66 долари (0,22 долари за 50 милилитри).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Групен попуст – да се даде или не?!

Е-пошта Печати PDF

Groupon

„За жената, заљубениот човек е како тазе купон – време е да се кешира!“

Мае Вест,
поранешна актерка и секс симбол 

  Во изминатите неколку години, светот виде еден огромен раст на веб-страни кои овозможуваат групни попусти.

  Сепак изминатиот период,  Groupon – кој мора да се согласиме дека е несомнено еден од лидерите во оваа индустрија, на глобално ниво објави разочарувачки финансиски резултати и промени во финансиите помеѓу она што од ендна страна трговеците го бараат, и тоа што од друга страна Groupon го нуди.

  Кога се врши проценка на некоја нова технологија или услуга, од суштинско значење да се разбере не само што ги привлекува клиентите кон одредена понуда, но исто така треба да се разберат причините зошто тие би се одлучиле кон купување, како и самиот факт, што ќе произлезе како резултат на долгорочна корисничкото однесување од постапката за купување.

  Компанијата User Insight неодамна спровела истражување со кое ги идентификувале различните видови на клиенти кои ги користеле Grupon-попустите. Со разбирање на овие ’типови’ на клиенти и нивните главни мотиви, секоја компанија одделно може да ја идентификува крајната вредност на овие т.н. ’групни договори за попуст’, и што тие би можеле да му донесат на вашиот бизнис на подолг рок.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Финансии во услови на криза – штедење или контролирање

Е-пошта Печати PDF

euro-crisis

Секоја криза ви дава малку поголема моќ од заслужената.“

Вилијам Молтон Марстон,
психолог

  Стандардните сметководствени податоци често се неприспособени за менаџерско управување и со самото тоа можат да им дадат на менаџерите двосмислени или недоволни информации.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Раст на бизнисот преку помал буџет?!

Е-пошта Печати PDF

dane„Малиот буџет е скроз непријатен!“

Лукас Хас,
актер

  Не мора да сте ’финансиски јаки’ за да му кажете на светот дека постоите, и дека вашиот бизнис е спремен за своите нови клиенти. Потребно е само да сте малку креативни...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

3-те магични бројки на финансиското планирање

Е-пошта Печати PDF
Number_3_Sign
„Добрите одлуки се носат врз база на знаења, а не врз база на бројки."
Платон,
античко-грчки филозоф

  За да донесете добри одлуки - ви требаат добри податоци. Вистина! Но, за за еден почетен бизнис кои податоци точно треба да се бараат? Тоа е вистинското прашање...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 
Страница 2 од 7

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.8497
61.2343
USD
51.7095
51.195
GBP
70.1562
69.4581
CHF
53.3739
52.8428
SEK
6.4861
6.4215
NOK
6.6367
6.5707
JPY
0.4615
0.4569
DKK
8.3124
8.2296
CAD
42.1463
41.7269
AUD
41.2029
40.7929
Превземено на 23.09.2017

You are here: Почетна Планирај бизнис Финансиски План