Маркетинг Истражување

Зошто Вие е потребен маркетинг план?

Е-пошта Печати PDF

Marketing-Plan„Оној кој што не планира, планира неуспех„

Стара латинска поговорка

Сигурно знаете дека маркетинг план е дел на секој бизнис план. Но маркетинг план може да се направи и како засебен дел – посебен план на маркетинг активности. Денес ниту еден озбилен бизнис не можете да го започнете без добар бизнис план или маркетинг план. Пред да започнете изработка на маркетинг план, треба да се запрашате: Каде денес Ви се наоѓа бизнисот? Каде сакате да ви биди бизнисот за година, две или три? Како тоа да го реализирате?

 


 

Постојат неколку причини зошто треба да направете еден маркетинг план:

  1. Со изработка на овој план, ќе добиете информации како што се кои се потенцијалните купувачи на вашите производи, како и за тоа кој не ги купува вашите производи. Исто така ќе дознаете кои се Вашите конкуренти, кои се нивните јаки и слаби страни, каде продаваат, нивната ценовна стратегија...итн. Кога ги анализираме пазарните услови на пазарот, треба во предвид да ги имаме следните информации:Колкав ни е пазарот, да ли пазарот расти или опаѓа и да ли има простор за Вашите производи?Во случај да сте веќе присутни на пазарот, ќе дознаете колкав удел имате на пазарот, во која фаза на животниот циклус е Вашиот производ или да ли постојат услови да ја зголемите продажбата?
  2. Како и во бизнис план и за маркетинг план ќе направете една SWOT анализа. Со помош на оваа анализа ќе ја анализирате постојната стратегија како и насоката на развојот на бизнисот. Оваа анализа ќе Ви овозможи да ги дефинирате Вашите маркетиншки цели.
  3. Со помош на маркетинг планот ќе го сегментирате пазарот, ќе ги таргетирате избраните сегменти, како и кои маркетинг активности ќе ги користите во Вашата маркетинг стратегија.
  4. Ќе Ви помогни во позиционирањето на Вашите производи или услуги. Неговата улога не е само во привлекување на нови производи, веќе и на задржување на веќе постоечки купувачи.
  5. Со помош на маркетинг планот ќе дефинирате соодветен маркетинг микс – 4П или 7П, како и потребен буџет за сите маркетинг активности кои се опфатени  со овој план.
  6. Со овој план ќе можете да го мерите прогресот во реализацијата на планираните активности. Маркетинг плановите, обично се прават еднаш во годината, но во време на економска криза еднаш месечно. Според некои истражување направени во С.А.Д. бизнисите кои имаат маркетинг планови имаат 20 – 25% поголема продажба.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Модел на 5 сили

Е-пошта Печати PDF

5_forces_model„Компанија без одредена стратегија е компанија која би пробала се!“ 

Мајкл Портер,
менаџмент-консултант

  Еден познат модел кој им помага на менаџерите и претприемачите да ги воочат и изолираат одредените сили во една надворешна работна средина, а кои притоа претставуваат и потенцијална закана за организацијата е и „Моделот на петте сили“ на Мајкл Портер (Michael Porter).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Продажба vs. грижа за клиенти

Е-пошта Печати PDF
bigstockphoto_Happy_customers_are__764711„Квалитетот на производот или услугата не е она што Вие ќе го ставите таму, тоа е она што клиентите треба да го извлечат од него/неа!“ 

Питер Дракер,
бизнис-консултант

  По што се разликуваат странските успешни компании од нашите? Што имаат тие, а немаме ние тука во Македонија? Технологија, професионален кадар, достапност на ресурси, финансии...?! Или став кон работите...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Промотивни активности

Е-пошта Печати PDF

chickfila1„По сите тие години поминати во Азија, веќе не морам да правам никаква промоција. Само го најавуваме новиот филм на Џеки Чен и – Бум! ...луѓето доаѓаат!“

Џеки Чен,
кунг-фу борец и актер

  Како ќе комуницирате со клиентите? Како тие ќе дознаат што работите? Како ќе дознаат дека постоите и што нудите? Што тие, впрочем, сакаат од прва рака да дознаат за вас? Според нив, кои се одлучувачките фактори дали тие ќе се заинтересираат за она што го нудите или не? Како ќе реагирате ако вашите клиенти стават забелешки на производот или услугите што ги нудите, или пак начинот на којшто работите?

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Соработка со рекламна агенција

Е-пошта Печати PDF

Advertising-Agency„Главната цен на рекламирањето е да се продава повеќе на повеќе луѓе, што почесто и по повисоки цени... Не постои друга цел освен оваа.“

Серџио Зиман,
Поранешен маркетинг менаџер во Coca-Cola

  Дојдено е времето вашиот бвизнис да го дознаат повеќемина... дојдено е времето да ве дознаат и надвор од вашето „маало“... Сакате да се рекламирате а незнаете како?

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 
Страница 4 од 6

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.8497
61.2343
USD
51.7095
51.195
GBP
70.1562
69.4581
CHF
53.3739
52.8428
SEK
6.4861
6.4215
NOK
6.6367
6.5707
JPY
0.4615
0.4569
DKK
8.3124
8.2296
CAD
42.1463
41.7269
AUD
41.2029
40.7929
Превземено на 24.09.2017

You are here: Почетна Планирај бизнис Маркетинг Истражување