Маркетинг Истражување

SWOT анализа

Е-пошта Печати PDF

swot_1

„Успешен човек е оној, што ќе успее да открие што е тоа што му е потребно на неговиот бизнис побрзо од неговите конкуренти.“

Рој Л. Смит, истражувач и писател

Што е тоа SWOT анализа?

   SWOT анализата е истражувачка алатка која што се користи за самоаланизирање на сопствените предиспозиции на една организација, но и за ализирање на предиспозициите на конкурентите на пазарот на којшто се натпреварува и со кои таа настапува на пазарот.

   Всушност, SWOT анализата е англиски акроним за една многу едноставна метода на одредување на: силните страни (straights), слабостите (weaknesses), можностите (opportunities) и заканите (threats) – (од алглиското: SWOT analyses) на една организација или компанија.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Понеделник, 26 Април 2010 14:58 ) Повеќе...
 

Почетно истражување на пазарот

Е-пошта Печати PDF

marketResearch

Ако за нешто не постои конкуренција – најверојатно за истото тоа нешто не постои ни пазар! “

Брајан Вуд, пазарен аналитичар

   Истражувањето на пазарот е мошне комплексна и обемна тема за практикување и анализирање на секој бизнис. Впрочем, голем дел од бизнис-енергијата на претпријатијата се вложува токму во анализите на пазарите, конкуренцијата и целните групи на една дадена компанија. Токму заради ваквите интензивни процеси, денес, кога пазарите стануваат се подинамични, поотворени, а конзументите се попребирливи, практично е невозможно една компанија да се натпреварува и да просперира на пазарот без обемна, темелна и одржлива анализа на пазарот на кој што делува.

 

   Што всушност вклучува истражувањето на пазарот и  кои се почетните прашања на кои треба да се одговори пред воопшто да се започне со оперативно работење на бизнисот?
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Сабота, 04 Декември 2010 12:52 ) Повеќе...
 
Страница 6 од 6

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.7949
61.1801
USD
52.3908
51.8695
GBP
69.1296
68.4417
CHF
52.8342
52.3085
SEK
6.2141
6.1523
NOK
6.3599
6.2966
JPY
0.4653
0.4606
DKK
8.3047
8.222
CAD
41.0516
40.6431
AUD
39.5311
39.1377
Превземено на 18.11.2017

You are here: Почетна Планирај бизнис Маркетинг Истражување