Интернет-маркетинг трендови на кои треба да обрнете внимание

Е-пошта Печати PDF

230_featureimage_1

„Брендот не е веќе она што вие ќе им кажете на клиентите дека тој претставува, туку тоа што ќе си кажат клиентите меѓу себе.“

Скот Дејвид Кук,
Center for Brand and Product Management

  Неспорно е дека маркетингот засекогаш го промени начинот на кој гледаме на работите, начинот на кој купуваме, но и начинот на кој продаваме. Интернет-маркетингот од друга страна, целосно го промени начинот на кој комуницираме со нашите клиенти и потенцијални клиенти.

  За да не заостанете во трендовите при оваа комуникација, во прилог ви доставуваме листа од 10 трендови кои светските интернет-маркетинг агенции ги посочуваат како важни:

  1. Повеќе постови на социјалните мрежи = помала интеракција - односно, според Track Social, кога одреден бренд постира 2 пати дневно на социјалните мрежи, тогаш постовите добиваат во просек по 57% помалку ’лајкови’ и 78% помалку ’коментари’.
  2. Таканаречените ’тригер- (е-маил) пораки’ добиваат повеќе ’кликнувања’ од обичните е-маил пораки - односно, пораките што луѓето ги добиваат како автоматски генерирани е-маил пораки од страна на некоја компанија, обично се за 119% пати повеќе отворани отколку обичните е-маил пораки, наведува  Epsilon & DMA.
  3. Е-мејловите се повеќе се отвораат преку смартфон и таблет копјутери - или како што вели Litmus, во последните 12 месеци, овој број е зголемен за огромни 80%.
  4. Бројот на луѓето што редовно комуницираат со своите омилени брендови е доста мал - односно, само 0.5% од корисниците на Фејсбук барем еднаш неделно комуницираат со своите омилени брендови преку оваа платформа, наведува Marketing Science
  5. Повеќе од половината од сите е-маилови пристигнати на професионална е-маил адреса се незначајни - Mimecast наведува дека околу 61% од сите професионални маилови се во најмала рака - бескорисни.
  6. Рекламите и коментарите на Фејсбук, сепак продаваат - во истражувањето што го има спроведено Ipsos, 20% од корисниците на Фејсбук имаат извршено купување на некој производ или услуга, исклучиво како последица од Фејсбук-рекламите и коментарите на корисниците во врска со тој производ/услуга.
  7. Видеата се за гледање - 3 милијарди (или ако преферирате вака: 3.000.000.000) видеа се гледаат на Јутуб (YouTube), секој месец.
  8. И возрасните се ’закачија’ на интернет - имено, според Experian, дури 91% од возрасната популација тврди дека редовно  ги користи социјалните мрежи.
  9. Препораките се одвиваат и надвор од ’социјалата’ на интернет мрежите - дури 38% од луѓето знаат да препорачаат некој од брендовите и во стварноста, кои предходно ги ’бендисале’ (’лајкнале’) или ги следат на социјалните мрежи, наведува Ipsos.  
  10. Значителен број на компании, започнале со користење на неков вид на маркетинг поврзан со мобилната телефонија - или попрецизно, 45% од компаниите користат маркетиг поврзан со мобилните уреди - велат од StrongМail, а како најзначајни алатки се наведуваат: веб-страните за мобилни (70%), мобилни апликации (55%), и QR-кодовите (49%).
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.8497
61.2343
USD
51.7095
51.195
GBP
70.1562
69.4581
CHF
53.3739
52.8428
SEK
6.4861
6.4215
NOK
6.6367
6.5707
JPY
0.4615
0.4569
DKK
8.3124
8.2296
CAD
42.1463
41.7269
AUD
41.2029
40.7929
Превземено на 24.09.2017

You are here: Почетна Планирај бизнис Маркетинг Истражување Интернет-маркетинг трендови на кои треба да обрнете внимание