Најдобрите брендови во ’екс-ју’ републиките

Е-пошта Печати PDF

20110625 EUP506Неодамнешното испитуавње на брендовите на ниво на сите простори на поранешната југословенска република: Словенија, Хрватска, Србија, Македонија, БиХ, Црна Гора и Косово, најпознатиот бренд на пазарот кој го сочинуваат 22 милиони лица, се - „Милка“ чоколадите.

  Српската агенција „Валикон“ (Valicon) која е една од специјализираните водечки агенции за пазарно истражување во регионот, веќе 10 години последователно врши годишно рангирање на брендовите застапени на подрачјето на земјите кои произлегоа од некогашната заедничка држава.

  Годинешните „Најсилни 25 брендови за широка потрошувачка во 2012г.“ ги сочинуваат:

   1) Milka

   2) Coca-Cola

   3) Vegeta

   4) Argeta

   5) Cockta

   6) Nivea

   7) Orbit

   8) Cedevita

   9) Nescaffe

   10) Pepsi

   11) Jaffa

   12) Lenor

   13) Paloma

   14) Dorina

   15) Aquafresh

   16) Plazma

   17) Smoki

   18) Chipsy

   19) Domacica

   20) Fanta

   21) Medeno Srce

   22) Ariel

   23) Bajadera

   24) Fructal

   25) Kiki

  Истражувањето кое било спроведено во периодот мај-јуни во сите земји од регионот, на 1000 до 1500 испитаници (во согласност го големината на пазарот), покажале дека доминантни се првите два бренда на листата, односно „Милка“ и „Кока-кола“, додека за останатите бреднови од 3то до 10то место одлучувале нијанси.

  Силата на брендовите е мерена според критериумите на препознатливост, искуство и користење, при што за ’бренд’ се сметани сите потрошувачки брендови во рамките на дадена засебна категорија, а во случаи на т.н. ’распостеленост’ на брендовите во повеќе категории, се вршело рангирање на секоја од категориите одделно.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.7949
61.1801
USD
52.3908
51.8695
GBP
69.1296
68.4417
CHF
52.8342
52.3085
SEK
6.2141
6.1523
NOK
6.3599
6.2966
JPY
0.4653
0.4606
DKK
8.3047
8.222
CAD
41.0516
40.6431
AUD
39.5311
39.1377
Превземено на 18.11.2017

You are here: Почетна Планирај бизнис Маркетинг Истражување Најдобрите брендови во ’екс-ју’ републиките