Дајте му на вашиот бизнис одржливост и зрелост

Како ме исфрлија од “Springfield” бидејќи сакав да сликам за Facebook

Е-пошта Печати PDF

ha_ha_get_out__by_wolf_shadow77-d3fujm9Пред некој ден, (вторник 11 септември) влегувам во реновираниот Меркатор и ја гледам најновата продавница на “Springfield”. Влегувам да видам што имаат и за дивно чудо пронајдов најдобар избор на облека, облека што немам видено ниту во една друга продавница – во новата колекција на “Springfield” феноменални кошули, фармерки и чевли. Во секунда испланирав што ќе пазарам.

Помислив дека не е лоша идеја да ја поставам оваа колекција на Facebook. Исто така помислив дека луѓето кои што ќе го прочитаат мојот пост ќе почнат да ме плукаат бидејќи ме платија да ја рекламирам продавницата, но не ми е гајле – овие работи ми се допаѓаат и сакам да ги споделам на мојот профил.

Покрај мене ја забележувам менаџерката на продавницата. Му се доближувам и срдечно ја прашувам:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Понеделник, 17 Септември 2012 07:45 ) Повеќе...
 

Банките во Македонија - креатори на дополнителна криза?!

Е-пошта Печати PDF

denar-kratok

„Јас ги мразам банките. Тие немаат никакво позитивно влијание врз никого совен врз самите себе си. Први се кога треба нештo да ви наплатат, а никаде ги нема кога работите ќе тргнат на лошо.“

Ерл Варен,
поранешен Федерален судија во САД

  Деновиве, доста актуелни се ссотојбите во банкарскиот сектор, односно во последните статистички податоци и анализи кои укажуваат дека и покрај кризата, банките во Македонија работаат доста профитабилно и рентабилно. Навидум тоа е состојба за поздравување, доколку не се ѕирне подлабоко во содржината на нивните профити.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Одговорности на современиот претприемач - како HR менаџер

Е-пошта Печати PDF

Dirigent_klein

„Човек доаѓа најблиску до својата перфекција, кога ја пополнува сопствената апликација за вработување.“

Стенли Џ. Реднал,
бизнисмен и политичар

  Без своите вработени, ниту една компанијата не може да работи на профитабилна основа. Човечкиот капитал е примарен и најважен ресурс на компанијата, но истовремено и најкомплексен. Но, во пракса на управувањето со човечките ресурси не му се придава доволно значење и се занемарува неговата важност.

  На прашањето “Дали треба и понатаму да ја развиваме функцијата за управување со човечките ресурси (Human Resources)?” има едноставен одговор: ДА, бидејќи човечкиот капитал е единствениот елемент кој конкуренцијата не може да го копира. Разликите помеѓу компаниите и нивните производи и услуги се повеќе се намалуваат: ентериерот во продажниот простор е сличен, разликите во карактеристиките на производите и услугите се намалуваат…. Она што всушност ја диференцира и издвојува Вашата компанија од конкуренцијата се Вашите вработени: нивното однесување, брзината на завршување на работните задачи, мотивираноста, способноста за стекнување нови знаења, компетенциите… Затоа се поставува прашањето – што и како треба да работи еден HR менаџер?

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Што треба да знаете пред него што аплицирате за кредит?

Е-пошта Печати PDF

what-you-need-to-know-firstОдговорот на оваа прашање можеби го знаете. На голем број на бизнисмени кој што сакаат да аплицираат за кредитна линија им е битно колкава е каматната стапка, да ли можеби има грејс период, период на враќање (ако може на 50 години после првите 20, банката можеби и ќе заборави дека ми има одобрено кредит). Да овие информации се многу битни и треба да ги знаете.

Но она што треба да знаете е каква е финансиската состојба на Вашиот бизнис, пред да воопшто и излезете пред банкарскиот службеник за да аплицирате за кредитна линија.

Прво и основно – да ли работевте со добивка или со загуба во претходната деловна година. Доколку остваривте добивка ОК. Но доколку имавте загуба во минатите 2 или три години, не ни помислувајте да барате кредит.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Маркетинг план за 5 минути!

Е-пошта Печати PDF

5-minutesМаркетинг планот е за голем број на компании во светот основен, камен темелник за секоја маркетинг стратегија. Кај нас баш не е таква состојба, но има позитивни примери по прашање на овој документ. Основната карактеристика на овој документ е дека тој мора да биде краток и јасно фокусиран.

Работата на создавање на овој документ не мора да биде долга. Едноставен начин на брзо создавање на овој документ е по пат на поставување на 7 основни прашања. Одговорите на овие прашања мораат да бидат кратки и фокусирани. Исто така што морате да направите е да верувате во вредноста на поставените прашања, бидејќи доколку не верувате во тоа што прашувате и самиот маркетинг план нема да има иста вредност, едноставно нема да донеси позитивни резултати.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 
Страница 4 од 46

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.8497
61.2343
USD
51.7095
51.195
GBP
70.1562
69.4581
CHF
53.3739
52.8428
SEK
6.4861
6.4215
NOK
6.6367
6.5707
JPY
0.4615
0.4569
DKK
8.3124
8.2296
CAD
42.1463
41.7269
AUD
41.2029
40.7929
Превземено на 23.09.2017

You are here: Почетна Развивај Бизнис