Човекови ресурси

Интервју од почеток до крај

Е-пошта Печати PDF

The_Academic_Job_Interview

"Кога ќе ме прашат на интервјуто за работа, кои се Вашите најголеми мани секогаш велам: „Подуеност„,. Така имам шанса да добијам своја посебна канцеларија!"

Ден Томпсон, (Dan Thompson) 

Интервјуто можеме да го дефинираме како еден вид на конверзација со одредена цел. Ваков вид на конверзација мора да биди, детално испланиран, диригиран и контролиран за да ја исполни својата цел – а тоа е да овозможи предикција на однесувањето на кандидатот за работа, кога ќе се вработи.

Селекционен интервју има  за цел да обезбеди одговор на следните прашања:

  • Да ли кандидатот може да работи – да ли е компетентен?
  • Да ли кандидатот сака да работи – да ли е мотивиран?
  • Како кандидатот ќе се вклопи во работната организација?

Основниот проблем со интервјуата, е да се несоодветни показатели на однесувањето на кандидатите за работа. Сат или 30 минути, колку се и препорачува да трае еден интервју, можи да ги покрие само основните предвидувања на однесувањето на кандидатот, во случај ако интервјуто е адекватно испланиран. Во најлош сценарио, интервјуто можи да биди тотално неструктуриран, што подразбира поставување на небитни прашања, која не се ни во каква врска со она што сакаме да го знаеме. Од друга страна, ние можеме да направиме добро структуриран и испланиран интервју, кои ќе ни донеси одговори кои ќе ни обезбеди одговори на горе спомнати прашања.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Кога е време да вработите нов кадар

Е-пошта Печати PDF
2362„Јас вработувам луѓе кои се попаметни од мене, и потоа им се тргам од патот"

  Ли Лакока, CEO во Форд и Крајслер

  Како сопственик на еден бизнис, една од вашите најголеми обврски е и менаџирањето и управувањето со вашиот тим на вработени.

  Ваша секојдневна обврска како раководител е да ги одберете вистинските луѓе, но и вистинскиот број на луѓе во компанијата. Прашањето е: кога е вистинскиот момент за ангажирање на нов кадар? 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Четврток, 28 Април 2011 15:08 ) Повеќе...
 

Подигнете го „сопственичкиот дух“ на вработените

Е-пошта Печати PDF
softway-team-2009„Ние веруваме дека вработените кои се почитувани, охрабрени со вештините и технологијата за својата работа, и кои се наградени за своите постигнувања, ќе ја испорачаат најдобрата можна услуга за нашите клиенти. Кога на луѓето ќе им дадате можност да ја откријат својата пасија за перфекција, тие ќе им ја пренесат истата таа пасија на клиентите, а тоа е нашата крајна цел – да ги имаме најсреќните клиенти во бизнисот!"

Џон Харис, CIO Corporation

  Дали некокаш сте посакале вашите вработени да ја делат истата пасија за бизнисот како и вие самите? Кога би можеле само да им објасните колку ентузијастички пристапувате кон работите кои ги правите...

  Можноста менаџерите да направат сопствените вработени да ја чувствуваат компанијата во која работаат како своја е помеѓу најспосакуваните нешта за секој менаџер. Но, за жал многу малку претприемачи го знаат и применуваат ова значење во целост. Едно истражување на најдобрите работни места низ светот открива дека дури 94% од вработените во ваквите компании се подготвени дополнително да придонесат кон растот на својата компанија, а 93% сметаат дека можат да се потпрат на секој од нивните колеги или шефови. Зарем ова не е идеалeн став?

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Вторник, 12 Април 2011 12:01 ) Повеќе...
 

7 совети за избор на нов кадар

Е-пошта Печати PDF

hfjlfjhv

 

Неодамна, бев запрашан дали ќе го отпуштам вработениот чија што грешка ја чинеше компанијата 600.000$. Не – одговорив, јас тукушто потрошив 600.000$ на негова обука! Зошто би сакал некој друг да го добие ова негово искуство?“

Томас Џон Ватсон, поранешен претседател на ИБМ

Селектирањето на идеалниот кандидат за работа не секогаш е лесна задача за еден бизнис. Во некои случаи, пазарот на труд е преполн со кандидати кои поседуваат вештини, знаења и способности за извршување на конкретни задачи и задолженијата кои на Вашата компанија и се толку потребни. Во некои пак, на пазарот не постојат или пак се многу ретки кандидатите преку кои ги барате способностите кои што Ви се најпотребни.  Сепак, кога динамиката на работа налага регрутирање на нови кадри во компанијата, еве неколку корисни совети како добро да се подготвите да го изберете Вашиот „совршен“ кандидат:

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 
Страница 6 од 6

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.8497
61.2343
USD
51.7095
51.195
GBP
70.1562
69.4581
CHF
53.3739
52.8428
SEK
6.4861
6.4215
NOK
6.6367
6.5707
JPY
0.4615
0.4569
DKK
8.3124
8.2296
CAD
42.1463
41.7269
AUD
41.2029
40.7929
Превземено на 23.09.2017

You are here: Почетна Развивај Бизнис Човечки ресурси