Финансирање

Како да го пресметаме готовинскиот тек?

Е-пошта Печати PDF

cash-flow„Среќата е позитивен cash flow„

Фред Адлер, поранешен директор на повеќе консултантски компании

Сите се запознаевте со терминот готовински тек или на англиски cash –flow. Ова е еден од најзначајните показатели како вашиот бизнис работи. Имено во минатите натписи зборувавме за готовинскиот тек и зошто е тој значаен.

Но денес, во овој текст ќе зборуваме за тоа како да го пратиме готовинскиот тек на парите. Како што и самото име ни зборува, готовинскиот тек претставува следење на ПРИЛИВОТ и ОДЛИВОТ на парите. Значи како парите влегуваат во бизнисот и каде и на што излегуваат од бизнисот. Разликата ни кажува на крај колку кеш пари (на сметка или во кеш) имаме за да го работиме бизнисот. Поради значајот кои што има за секој бизнис, готовинскиот тек го нарекуваат како „прозорец во реалност„.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Среда, 09 Ноември 2011 08:17 ) Повеќе...
 

Грејс период: плаќаме или неплаќаме камата?

Е-пошта Печати PDF

rman5129lСигурно имате слушнато досега дека одредени кредитни линии содржат во себе и една посебна компонента – Грејс период. Така на пример имаме кредити кои имаат рок на враќање до 5 години со вклучен грејс период до 2 години. Но што е всушност Грејс период?

Грејс период е време во кое не се плаќа главница на кредитот, туку се плаќа само износот на каматата. Да појасниме малце подетално. Кога ќе ни се одобри некој кредит ние како обврска имаме да го вратиме тој одобрениот кредит – отплата на кредитот. Таа отплата на кредитот се состои во враќање на каматата  како и враќање на главницата.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Недела, 30 Октомври 2011 19:39 ) Повеќе...
 

Break Even анализа

Е-пошта Печати PDF

240px-CVP-TC-Sales-PL-BEP.svg

„Една од најважните информации за сопствениците на претпријатијата е да ја познаваат точката на рентабилност на нивните бизниси„


Чарлс Александар (Charles Alexander), универзитетски професор

Секој менаџер или сопственик на некој бизнис, мора да знај како трошоците влијаат кон продажната цена на производот/услугата. Поради ова мораме од време на време да направиме еден графикон на рентабилност на нашето работење, поточно да ја видиме преломната точка, или на англиски Break Even point. Ние во одделот Планирање на бизнис/финансиски план, имаме пишувано за графикон на рентабилност. Но сега ќе објасниме, како да ја искористиме оваа алатка, за веќе постоечки бизнис.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Четврток, 29 Септември 2011 15:27 ) Повеќе...
 

Финансиски левериџ

Е-пошта Печати PDF

leverage

"Доколку сте паметни, вие можете да направете големи пари, без задолжување"

Ворен Бафет, американски бизнисмен и инвеститор

Во минатиот текст зборувавме за деловниот левериџ, неговото значење, како и за тоа како се пресметува. Денес ќе зборуваме за финансискиот левериџ. Како што веќе рековме, финансискиот ризик е во врска со очекуваната нето добивката. Основата на овој ризик се фиксните трошоци на финансирање.

Суштината на финансискиот левериџ се огледа во следното: Доколку позајмениот капитал е поголем и доколку се фиксните трошоци од позајмениот капитал високи (се мисли на трошоците на камата), тогаш постои и поголем ризик да бизнисот со своето работење не ќе биди во можност да ги покрие овие фиксните трошоци на финансирање. Врз основ на ова, големината на финансискиот левериџ зависи пред се од стапката на покриеност на фиксните трошоци на име на камата покриени од деловната добивка.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Сабота, 24 Септември 2011 12:14 ) Повеќе...
 

Деловниот левериџ

Е-пошта Печати PDF

archimedes

„Дајте ми место на кое можам да застанам и јас ќе ја померам Земјата„

Архимед,старогрчки математичар,физичар и инженер

Во минатите натписи од областа на финансии, зборувавме за тоа како да ги измерите перформансите на Вашиот бизнис. Па така зборувавме за тоа колку сте профитабилни, активни, ликвидни...итн. Денес ќе зборувам за еден па слободно можам да речам „егзотичен„ финансиски поим – левериџ.

Пред се да го објасниме самиот збор левериџ (англ.  Leverage). Доколку го преведеме овој збор на македонски, тој значи моќ, предност, лост. Па така ефектот на левериџ некогаш буквално се преведува како ефектот на лостот.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Четврток, 22 Септември 2011 16:29 ) Повеќе...
 
Страница 3 од 6

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.8497
61.2343
USD
51.7095
51.195
GBP
70.1562
69.4581
CHF
53.3739
52.8428
SEK
6.4861
6.4215
NOK
6.6367
6.5707
JPY
0.4615
0.4569
DKK
8.3124
8.2296
CAD
42.1463
41.7269
AUD
41.2029
40.7929
Превземено на 24.09.2017

You are here: Почетна Развивај Бизнис Финансирање