Финансирање

EBITDA во различни дејности

Е-пошта Печати PDF

i_heart_love_ebitda_tshirt-p235071130859389224envm8_400Во еден од минатите постови зборувавме за EBITDA. На кратко да се потсетиме за тоа што е EBITDA. EBITDA е акроним од следните зборови:

Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization,

или на македонски - профит пред него што се одземи амортизацијата, данокот на добивката и каматите. Да ли е EBITDA иста во секоја поединечна дејност или се разликува? Да, EBITDA се разликува од една до друга дејност, некаде е поголема но некаде е пониска. Еве и пример:

  • Трговија (< 10%)
  • Производство (10% – 20%)
  • Услуги ( и до 40%-50%)

EBITDA се анализира како % учество во продажба – EBITDA/Продажба.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Понеделник, 28 Мај 2012 07:32 ) Повеќе...
 

Кредитен период

Е-пошта Печати PDF

Credit-256x256Да не ве збуни насловот не зборувам за некој банкарски кредит или за некој поим кои е во врска со банкарство. Имено се работи за одложено плаќање, како еден вид на стимулација на Вашите купувачи. За што се всушност работи?

За да го зголемите обемот на продажбата на вашите производи/услуги Вие можете на Вашите клиенти да понудите период на одложено плаќање – кредитен период. Ефектите на овој потег се како што рековме зголемен обем на продажбата. Но покрај овој основен-примарен ефект имаме и други ефекти како што се: зголемување на просечниот период на наплата и загуби поради ненаплативи побарувања. Значи имаме и негативни ефекти од оваа мерка.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Дисконтен период

Е-пошта Печати PDF

discountНа првиот помин на зборот дисконт, сите помислуваат на дисконтни продавници, поточно продавници кои што имаат голем попуст на своите производи доколку се купува поголемо количество на истите.

Е сега во бизнисот, дисконтниот период е нешто слично. Поточно дисконтниот период е време каде што купувачите можат да го искористат понудениот попуст во плаќањето доколку авансно или во целост се одлучат да ги платат пазарените производи или услуги. Општо е познато дека доколку имате бизнис кои што работи, поточно продава на други бизниси постои одреден период на одложено плаќање. Тој период обично изнесува 15-30 дена. Но понекогаш клиентите „ќе заборават„ дека треба да ја платат фактурата или едноставно немаат пари да ја платат фактурата во договорениот период.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Зошто имаме негативен готовински тек? #2

Е-пошта Печати PDF

jumpingfishВо минатиот натпис зборувавме за внатрешните причини за неликвидност, поточно за негативен готовински тек во некој бизнис. Да се потсетиме на кратко, зборувавме за висок ниво на залихи и преинвестирање како едни од главните причини за неликвидност.

Денес ќе зборувам за надворешните фактори/причини кои ја предизвикуваат неликвидноста во Вашиот бизнис. На овие надворешни фактори имаме мало влијание и искрени да си бидеме на некои од нив немаме никакво влијание. Тука ги издвојуваме два битни фактори кои ја предизвикуваат неликвидност во Македонија: Државата и вашите купувачи, поточно„некултура на неплаќање„.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Сабота, 19 Ноември 2011 09:11 ) Повеќе...
 

Зошто имаме негативен готовински тек?

Е-пошта Печати PDF

bankruptcy“Money never sleeps, pal.”

Гордон Геко, лик од филмот Вол Стрит

Една од хроничките болки на голем број на бизниси, не само во Македонија веќе и во соседните држави е неликвидност – негативен готовински тек. Постои голем број на причини зошто бизнисите не можат на време и во целост да ги намират своите обврски. Сите овие причини можеме да ги поделиме во две групи: надворешни фактори – каде што немаме многу влијание и внатрешни фактори – причини кои се во рамките на нашиот бизнис и на кои можеме да извршиме одредени корекции.

Јас лично кога ги анализирам проблемите и причините зошто не успеав да направам нешто, тргнувам од себеси, гледам кои се моите грешки. Па така и тука, прво ќе почнам со внатрешните фактори поради кои што имаме негативен готовински тек – неликвидност.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Вторник, 15 Ноември 2011 09:01 ) Повеќе...
 
Страница 2 од 6

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.7949
61.1801
USD
52.3908
51.8695
GBP
69.1296
68.4417
CHF
52.8342
52.3085
SEK
6.2141
6.1523
NOK
6.3599
6.2966
JPY
0.4653
0.4606
DKK
8.3047
8.222
CAD
41.0516
40.6431
AUD
39.5311
39.1377
Превземено на 18.11.2017

You are here: Почетна Развивај Бизнис Финансирање