Маркетинг план за 5 минути!

Е-пошта Печати PDF

5-minutesМаркетинг планот е за голем број на компании во светот основен, камен темелник за секоја маркетинг стратегија. Кај нас баш не е таква состојба, но има позитивни примери по прашање на овој документ. Основната карактеристика на овој документ е дека тој мора да биде краток и јасно фокусиран.

Работата на создавање на овој документ не мора да биде долга. Едноставен начин на брзо создавање на овој документ е по пат на поставување на 7 основни прашања. Одговорите на овие прашања мораат да бидат кратки и фокусирани. Исто така што морате да направите е да верувате во вредноста на поставените прашања, бидејќи доколку не верувате во тоа што прашувате и самиот маркетинг план нема да има иста вредност, едноставно нема да донеси позитивни резултати.

 

7 прашања кои што требате да ги поставите:

  • Која е целта на маркетинг планот?
  • Која е основната конкурентска предност која што треба да се нагласи?
  • Вашата целна јавност?
  • Која маркетинг алатка ќе биде употребена за постигнување на најдобрите резултати?
  • Која е вашата ниша, кое е вашето место на пазарот?
  • Идентитет?
  • Маркетинг буџет – како процент од вашата проектирана бруто заработка?

Можеби овие поставените прашање се едноставни, но обидете се да дадете краток и јасен одговор. Да, овие прашања не се толку едноставни. Исто така, една од најтешките работи е да го оправдате поставениот буџет пред финансискиот сектор кои што одлучува каде ќе идат парите. Затоа дадете едноставен одговор на последното поставеното прашање. Едноставно објаснете им (или објаснете си, доколку сте вие и маркетинг и финансиски и што не се директор) зошто толку пари? Кратко и едноставно.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.8497
61.2343
USD
51.7095
51.195
GBP
70.1562
69.4581
CHF
53.3739
52.8428
SEK
6.4861
6.4215
NOK
6.6367
6.5707
JPY
0.4615
0.4569
DKK
8.3124
8.2296
CAD
42.1463
41.7269
AUD
41.2029
40.7929
Превземено на 23.09.2017

You are here: Почетна Развивај Бизнис Маркетинг Маркетинг план за 5 минути!