10-те принципи на добриот дизајн

Е-пошта Печати PDF
 Diter-Rams
„Добриот дизајн е како добра мајка - никој не ја приметува кога е тука, но веднаш ќе ви фали кога не е!“
Сантијаго Борај,
PermaLink

  Дитер Рамс повеќе од 30 години е главниот дизајнер на „Браун“, одговорен за иконските производи кои излегоа од оваа компанија. Токму тој е човекот во кој се крстат сите дизајнери на „Епл“, а сите феноменално скроени производи што „Епл“ ги вади во последните 10-на година се инспирирани токму од неговата работа. Според Рамс, единствено „Епл“ ги следи неговите 10 принципи на добриот дизајн.

А ова се неговите 10 принципи за добар дизајн:

  • тој е иновативен

350

  • го прави производот корисен

351

  • добриот дизајн е естетски
353
  • го прави производот разбирлив
354
  • не е наметлив
355
  • дизајнот е искрен
356
  • дизајнот е траен
357
  • тој е темелен до последниот дел
352
  • не е штетен за околината
359
  • користење на колку е можно помалку дизајн

360

  Имајте ги на ум овие совети следниот пат кога ќе се зафатите со креирање на дизајнот на вашите нови производи или услуги.

*Оригиналниот текст е превземен од: Off.net.mk, 26ти октомври, 2012г.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.8497
61.2343
USD
51.7095
51.195
GBP
70.1562
69.4581
CHF
53.3739
52.8428
SEK
6.4861
6.4215
NOK
6.6367
6.5707
JPY
0.4615
0.4569
DKK
8.3124
8.2296
CAD
42.1463
41.7269
AUD
41.2029
40.7929
Превземено на 23.09.2017

You are here: Почетна Развивај Бизнис Маркетинг 10-те принципи на добриот дизајн