Продажба

7 причини зошто обидите да продадете пропаѓаат

Е-пошта Печати PDF

clip image002Зошто одличните безбол играчи погодуваат при фрлањата во 9 од 10 пати? Зошто одличните кошаркари погодуваат 9 од 10 шута за кош? А зошто добрите претприемачи не успеваат 9 од 10 пати да го финансираат сопствениот бизнис?

  Ова се прашањата што првенствено си ги поставиле бинзис-консултантите Мајк Шулц и Џон Доер од компанијата „Раин Груп“ (RAIN Group)... и почнале со истражувањата.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Четврток, 22 Ноември 2012 11:51 ) Повеќе...
 

Како големите супермаркети ве ’мамат’ да купувате повеќе

Е-пошта Печати PDF

619622-supermarket-shopping

„Јас можам да поминам часови и часови во супермаркет... Толку сум фасцинирана од изобилството на храна, што практично полудувам. Додека купувам, сакам совршено да ги редам продуктите во кошничката, за да на се смачкаат или извитоперат. Всушност, како и сите останати, уживам во педантното купување на сосема непотребни работи.“

Камерон Дијаз
позната актерка

  Супермаркетите денес се соочуваат со огромна конкуренција, и тие буквално секојдневно се борат за секој клиент. А таквиот пристап бара радикални чекори и методи кои треба да осигураат поголема потрошувачка. Сте се запрашале ли некогаш, кои се ’лукавштини’ ги користат големите супермаркети на вас?

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Вторник, 30 Октомври 2012 12:31 ) Повеќе...
 

Бренд или фалсификат, прашање е сега...

Е-пошта Печати PDF

brand-mix-reebok

„Всушност, јас сум навистина среќен кога луѓето купуваат ’Армани’ производи - дури и ако тие се фалсификат. Ми се допаѓа фактот што станувам се попопуларен ширум светот.“

Џорџо Армани,
познат италијански дизајнер

  Светот е преплавен со фалсификувана стока – овој феномен одамна е во „цут“ и зема сė поголем замав. На нашиве простори скоро 2 децении е добро вкоренет, а и во САД е веќе тројно зголемен прометот со фалсификувани производи. Поплавата од лажни трговски марки ги загрозува производителите на оригинали: од музика до облека, од храна до компјутерски производи. Сепак, изгледа дека на фалсификаторите најлесно им е да се „фрлат“ на копирање облека и модни додатоци.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Што сакаат КУПУВАЧИТЕ???

Е-пошта Печати PDF

 

Купувачите го дефинираат бизнисот

непознат автор

 

 

Она што го правите, она што го продавате и она што го промовирате има само една јасна цел – купувачот и неговото задоволување.

Најкомплексната и најзначајната личност за еден бизнис претставуваат купувачите. Тие се и почеток и средина и крај на секој бизнис. Комплексни се затоа што нивните потреби се една од најпроменливите категории, а токму тие потреби претставуваат фокусот на секој претприемач и секој бизнис.

За да успеете мора постојано да си ги поставувате вистинските прашања кога станува збор за вашите купувачи, а едно од поважните е: Што е она што вашите купувачи сакаат вие да го знаете?

Иако одговорот може да има повеќе стотици потреби кои што треба да ги знаете, сепак, тука се групирани најважните 10.

 

  1. Вистинските проблеми и потреби на купувачите.
  2. Она што ги прави среќни.
  3. Она што ги прави успешни.
  4. Она што им го заштедува времето.
  5. Да ги знаете нивните емоции.
  6. Да ги знаете нивните фрустрации.
  7. Да знаете како да ги слушате.
  8. Да знаете кога тие ви го посветуваат нивното внимание.
  9. Да знаете како да ги разберете.
  10. Да знаете како да им помогнете.

Добро, сега кога знаете што треба да знаете, не значи дека вашата работа е завршена. Вашата задача е да продолжите со градење на вашиот бизнис токму околу овие знаења.

Но, за да започнете со градењето ќе треба првин да го стекнете знаењет, а тоа е единствено со градење на вистински системи преку кои ќе комуницирате со вашите купувачи и ќе ги барате одговорите кои ви се потребни.

Дури потоа, откако ќе го имате знаењето ќе можете да започнете со имплементација на наученото преку подобрување на вашите бизнис-процеси, вашата понуда, вашата вредност, и самите производи или услуги кои што ги нудите.

 

*Оригиналниот текст е превземен од pretpriemac.com, Автор: Драган Шутевски

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Што е тоа, во што можете да бидете најдобри во светот?!

Е-пошта Печати PDF
AthleteJumpingBoxer„Што и да бидеш, биди добар во тоа.“

Абрахам Линколн,
еден од претседателите на САД

  Одличните компании го оствариле, и принципот „Што е тоа во што можеме да бидеме најдобри во светот" го сочинува темелот на нивната трансформација „Oд добри до одлични".

  Во листата која следува се наоѓаат одлични компании кои се воделе според првиот круг од Концептот на ежот („Што е тоа во што можеме да бидеме најдобри во светот"), но не се наброени дејностите во кои тие биле подобри од другите (поголем број од нив не биле во ништо најдобри). Оваа листа го покажува нивното разбирање на сопствените можности, односно сознанието што е тоа во што можат да станат најдобри во светот.

АБОТ ЛАБОРАТОРИ

  Оваа компанија имала шанса да стане најдобра во производството на артикли кои ја намалуваат цената на лекување.

  Раководството на компанијата Абот се соочило со фактот дека нема шанса да станат најдобра фармацевтска куќа, без разлика на тоа што фармацевтските производи сочинувале 99% од нивното производство. Го преместиле својот фокус на асортиман на производи кои придонесуваат за намалување на цената за лекување, пред сè на нутриционистички болнички производи и дијагностички средства и апарати.

ЦИРКУИТ СИТИ

  Имале шанси да станат најдобри во имплементацијата на моделот „4­S" на продажба во голем сразмер „услуга, асортиман, заштеда, задоволство" (service, selection, savings, satisfaction; од тука „4­S").
Менаџментот на компанијата Циркуит сити сфатил дека можат да станат Мекдоналдс во трговијата, со оглед на тоа дека се способни да водат географски раширен систем. Нивната посебност не била во самиот „4­S" модел, туку во фактот што тие го спроведувале тој модел упорно и без грешка.

ФАНИ МЕЈ

  Компанија со потенцијал да стане најсилен играч во сè што има врска со хипотеки.

  Клучните сознанија биле: (1) согледување на фактите дека компанијата може да опстане на пазарт за капитал рамо до рамо со која било компанија на Волстрит и (2) согледувањето дека компанијата може да развие способност да го процени ризикот во осигурувањето поврзано со хипотеките.

ЖИЛЕТ

  Ја виделе својата шанса во креирањето глобални брендови во областа на артиклите за секојдневна употреба, чиешто производство бара софистицирана технологија.

  Во компанијата Жилет сфатиле дека поседуваат необична комбинација на две различни вештини: (1) способност да произведат милијарди евтини производи (на пример, бричеви) и (2) умешност за да креираат глобални брендови – нешто што би било Кока­Кола во светот на бричевите или четкички за заби.

 КИМБЕРЛИ-КЛАРК

  Компанијата имала шанса да стане најдобра во производството на хартиени артикли за широка потрошувачка.

  Клучниот квалитет на компанијата била способноста во рамките на индустријата за хартиени производи да креира брендови што ги укинуваат категориите, односно оние кај кои името на производот станува синоним за самата категорија (на пример Клинекс, кој стана синоним за хартиени шамивчиња).

КРУГЕР

  Биле потенцијално најдобри на полето на иновативни супер комбинирани продавници.

  Компанијата Кругер отсекогаш била добра по прашањето на иновација на полето на продавници за мешана стока. Го употребила својот талент и го применила врз проектот за креирање комбинирани продавници кои содржат голем број иновативни мини­ продавници под еден покрив.

НУКОР

  Компанијата Нукор имала потенцијал да стане најдобра од сите во производството на евтин челик.

  Клучните луѓе во компанијата Нукор сфатиле дека располагаат со фантастична умешност во две категории:
1. создавање култура на голема ефикасност и
2. далекусежни вложувања во нови технологии на производство.
Со комбинирањето на овие два таленти компанијата станала произведувач на најевтиниот челик во САД.

ФИЛИП МОРИС

  Имале можност да станат подобри од сите во креирањето лојалност на брендот на цигари и, подоцна, останатите придружни производи.

  Во раната фаза на транзицијата, раководителите на компанијата Филип Морис сфатиле дека имаат потенцијал за да станат едноставно најдобрата тутунска компанија во светот. Со текот на времето компанијата започнала да се свртува кон нетутунски дејности (тоа е чекор кој го презеле сите тутунски компании, како дефанзивна мерка), но секогаш останала во близина на базата, благодарение на која создала бренд, занимавајќи се со производство на т.н. грешни производи (пиво, тутун, чоколада, кафе) и воопшто прехранбени производи.

ПИТНИ БАУС

  Раководството на оваа компанија ја препознала шансата во развојот на системот за комуникација и размена на пораки во самата фирма, со примена на софистицирана опрема.

  Додека компанијата се мачела да излезе на крај со конкуренцијата на полето на поштенски услуги, на виделина излегле две работи: (1) свесност за тоа дека Питни Баус всушност не е поштенска компанија, но дека може да го пронајде своето место во рамките на пошироката дефиниција (размена на пораки) и (2) дека се исклучително добри во опремување канцеларии со софистицирани машини за интерна комуникација.

ВОЛГРИНС

  Компанија со потенцијал да се развие во синџир на најдобри аптеки во светот.

  Станало јасно дека Волгринс не треба да биде само синџир на аптеки, туку дека клучната работа е прашање на достапност. Започнала систематска потрага по најдобри локации кои ќе даваат можност за локалот да биде достапен – од што произлегол концептот на натрупување во ограничен радиус како и пионерската идеја drive thrugh аптека. Извршени се и сериозни вложувања во технологијата (вклучувајќи го развојот на интернет-страниците) со цел продавниците Волгринс да бидат поврзани ширум светот и да сочинуваат една гигантска „аптека на аголот".

ВЕЛС ФАРГО

  Ја виделе својата шанса во управувањето со банката на начин на кој се управува со претпријатие, со фокус на западниот дел на САД.

  Менаџерите на банката Велс дошле до два официјални увида. Пред сè, поголемиот број банки размислуваат за себе како за банки, се однесуваат на тој начин и ја одржуваат банкарската култура. луѓето во банката Велс Фарго ја доживувале како фирма која случајно се занимава со банкарство. Мотото „Ние го водиме бизнисот" и „Го водиме бизнисот како да е наш приватен" станале мантри. Како второ, сфатиле дека немаат шанси да бидат најдобри во светот во улогата на супер глобални банки, но дека можат да бидат без грешка, ако се фокусираат на западниот дел на САД.

*Оригиналниот текст е превземен од: Капитал, 17 јули 2012г. Автор: Џим Колинс - „Од добри - до одлични“

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 
Страница 1 од 7

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.7949
61.1801
USD
52.3908
51.8695
GBP
69.1296
68.4417
CHF
52.8342
52.3085
SEK
6.2141
6.1523
NOK
6.3599
6.2966
JPY
0.4653
0.4606
DKK
8.3047
8.222
CAD
41.0516
40.6431
AUD
39.5311
39.1377
Превземено на 18.11.2017

You are here: Почетна Развивај Бизнис Продажба