Продажба

3 Техники на затворање на продажбата

Е-пошта Печати PDF

puppy"Да зборуваме и да зборуваме убаво се две различни работи."

Кинеска народна поговорка

Секој бизнисмен сонува да на секое негово прашање:„Да ли сакате да го купите овој производ/услуга?„ купувачот одговори со „Да со задоволство ќе го пазарам!„ За да го реализирате овој сон можете да искористите неколку техники кои ќе ви овозможат да ја „затворите„ продажбата.

Во овој пост ќе ви ги објаснам три техники на затворање на продажбата:

  • Техника под име „Алтернатива„
  • Техника на продажба „Директно прашање„
  • Техника на продажба „Кученце„

Но пред него што ќе почнам со објаснувањето на овие три техники, да објаснам што значи тоа „затворање„ на продажбата. Мене прв пат кога го слушнав овој термин ме асоцираше на затворање/ликвидација на бизнисот. Но всушност се работи за продажен процес, кои треба да му помогни на купувачот да ја донеси добрата одлука – купување на нашиот производ. Тоа е момент кога купувачот ќе речи: „Да , купувам!„

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

9 чекори во продажбата

Е-пошта Печати PDF

Slide1Секој продажен муабет има свој почеток, разработка и крај. Како и некоја приказна. Постои голем број на различни модели на продажен муабет (AIDA, AIDCA, Carnegie…) Нашиот модел со состои од 9 чекори во продажбата. Основните карактеристики/чекори на овој модел се:

  • Чекорите се хронолошки поставени
  • Секој чекор има своја јасна цел
  • Едноставен за примена
  • Секој чекор почнува со буквата „П„

Значи 9 чекори во продажниот муабет.

  • Припрема
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Понеделник, 24 Октомври 2011 16:48 ) Повеќе...
 

Поврзани производи – рецепт за успех

Е-пошта Печати PDF

pasteOnBrushЕдна од најкористените стратегии за зголемување на продажбата е продавање на поврзани производи – два или повеќе производи поврзани во еден пакет. Како типичен пример на оваа стратегија е продавање на пакети на телекомуникациони услуги:фиксен телефон + интернет + телевизија. Или во последно време хотелите по специјални цени нудат туристички услуги кое во себе содржат:користење на хотелското сместување, забава и wellness. Или продавачите на компјутери покрај готови конфигурации во рамките на иста цена нудат и инсталиран лиценциран оперативен систем, или бесплатен интернет за период од неколку месеци.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Логистика на продажбата

Е-пошта Печати PDF

courier-services„Тенката линија што го дели редот од хаосот се вика логистика.“  

Сун Цу
античко-кинески генерал

  Ако продажбата е продолжена рака на маркетингот, тогаш логистиката е продолжената рака на продажбата...!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Управување на побарувањата #2

Е-пошта Печати PDF

carrot-and-stick-2„Ако сакате да ја знаете вистинската вредност на парите, обидете се да позајмите пари од некого„

Бенџамин Франклин

Во минатиот натпис зборувавме за потенцијалните компликации во Вашиот бизнис, доколку не управуваме со нашите побарувања. Денес ќе зборуваме за тоа како да управуваме со нашите побарувања.

Како што рековме прво што треба да направиме е детална статистика или подобро кажано класификација на нашите купувачи. Таа класификација треба да содржи количество на купените производи, начин на плаќањето, да ли плаќањето беше навремено или не, во еден збор кажано треба да направиме еден вид на кредитен рејтинг - бонитет на нашите купувачи.

Како што системот на наградување треба да го обезбеди саканото однесување на нашите вработени, така и оваа категоризацијата на нашите купувачи треба да обезбеди адекватно однесување на нашите клиенти. Оваа ќе го реализираме со еден стар метод – стап и морков. Оваа метода треба да ги афирмира нашите продажните цели. Но овие цели не можеме да ги реализираме доколку немаме помош од нашите клиенти и поради оваа ние сакаме да ги наградиме. Ние можеме да ги наградиме доколку имаме и од каде да ги наградиме, поточно ние мораме да создадеме вистинска новосоздадена вредност. Ние не можеме да ги наградуваме нашите купувачи доколку немаме од каде да ги наградиме, поточно доколку се откажеме од нашата заработка.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Понеделник, 12 Септември 2011 10:24 ) Повеќе...
 
Страница 3 од 7

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.8497
61.2343
USD
51.7095
51.195
GBP
70.1562
69.4581
CHF
53.3739
52.8428
SEK
6.4861
6.4215
NOK
6.6367
6.5707
JPY
0.4615
0.4569
DKK
8.3124
8.2296
CAD
42.1463
41.7269
AUD
41.2029
40.7929
Превземено на 23.09.2017

You are here: Почетна Развивај Бизнис Продажба