Продажба

Управување со побарувањата #1

Е-пошта Печати PDF

strategic-managementОсновната цел на секој бизнис е да остварува профит. За да било кои бизнис работи со профит приходите мораат да бидат поголеми од расходите. Приходите ги остваруваме со продажба на производи/услуги. Од оваа примарната причина – остварување на профит, ние мораме да управуваме со нашите побарувања.

Но ние покрај нашите побарувања мораме да водиме сметка и за имот на претпријатието. Што ако се најдеме во состојба да имаме раст на нашата продажба од 30% во исто време забележиме раст на нашиот имот за 50%?  Да ли можеби ќе се најдеме во состојба  каде не можеме да ги платиме нашите обврски (намалување на ликвидност) и покрај фактот дека имаме раст на приходи? За жал оваа сигурно ќе ни се случи. Единствено за што можеме да зборуваме е кога ова ќе ни се случи. Во пракса, во реалниот бизнис ова редовно се случува – бизнисот да остварува високи стапки на продажба, но од друга страна да има висок ниво, дури и поголем ниво на инвестирање во залихи или во основни средства. На ваков начин ние го забавуваме „метаболизмот„ на нашиот бизнис.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Недела, 11 Септември 2011 11:56 ) Повеќе...
 

Лична продажба – неколку совети за подобри резултати

Е-пошта Печати PDF

door-to-door-sales-photo-e1306193125908

„Никогаш не  критикувај, осудувај или не се жали во разговорот со својот клиент„

Брајан Трејси, консултант

Претпријатијата своето внимание го насочуваат кон огласувањето, додека личната продажба е занемарена - потисната. Но личната продажба е многу важен дел на промоцијата, бидејќи продавачот можи директно да влијае на одлуката на тоа да ли да купи одреден производ или не. Кај личната продажба важно е да продавачот поседува голем број на информации за производот/услугата и да има одредени презентациски и продажни вештини. Исто така личната продажба се смета за еден од најефикасните облици на промоција, бидејќи продавачот можи да се прилагодува на самиот купувач во текот на продажниот муабет.

Како да ги подобриме резултатите на личната продажба?

Прво треба да го припремите теренот. Под ова подразбирам, да потенцијалните купувачи треба да се запознаени со Вашата компанија по пат на интернет презентација, огласи...итн. Ова ќе Ви овозможи добра основа за директен контакт. На ваков начин ќе го забрзате процесот на донесувањето на одлуката за купување.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Сабота, 03 Септември 2011 12:13 ) Повеќе...
 

Како да ја засакате продажбата

Е-пошта Печати PDF

I-love-selling„Бест-селер е книга која што некако се продала добро, затоа што се продавала добро!“ 

Даниел Џ. Бурстин
писател

  Во нашите секојдневни обврски, скоро секој од нас има задача нешто да продаде: својата услуга, новиот производ, својата репутација, стекнатото искуство или обична насмевка за добредојде...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Денес AIDA не е доволна

Е-пошта Печати PDF

aida_small

„Малку повеќе упорност, малку повеќе напор, и нешто што изгледаше како неизбежен пораз ќе се претвори во голем успех!„

Елберт Хубард, Американски списател и филозоф

Пред околу 2 месеци пишувавме за AIDA . Моделот AIDA ги опишува основните процеси со кој луѓето се мотивирани да дејствуваat на купувачите и се базира на надворешни стимули од трговски претставници. Да се потсетиме, AIDA e акроним од следните зборови:

A (Awareness) СВЕСТ за постоење на еден производ или услуга;

I (Interest) ИНТЕРЕС во обрнувајќи внимание на предностите на производот;

D (Desire) ЖЕЛБА за овој производ.

A (Action) АКЦИЈА.

Но да ли денес AIDA е доволна за да ја унапредиме продажбата? Принципите на AIDA се и денес актуелни но продажбата денес не е иста како пред на пример 10 години.

Пред 10 години Вие на купувачот, можевте да му зборувате на сите погодности на Вашиот производ или услуга и на таков начин да го фасцинирате. Но денес, тој истиот купувач, добро ќе го пребара интернетот и голема е веројатноста дека тој го има споредено Вашиот производ со сличните производи на другите компании. Денес купувачот сака детална информација за тоа што тој добива со инвестирањето на неговите пари.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Снабдувачи

Е-пошта Печати PDF

delivery„Секогаш на клиентите им ја даваме најбрзата можна испорака проследена со нашиот познат квалитет – по секоја цена!

Артур С. Нилсен
маркетинг аналитичар

     Снабдувачите можат да го направат вашиот бизнис лесен како песна, или тежок како планина...!

  Снабдувачите во бизнисот се една од потценетите, но сепак значајни чинители за успешноста/несупешноста за еден мал бизнис. Еве и зошто:

  Клучни снабдувачи на еден бизнис се: добавувачите (оние кои вас ви добавуваат материјали, машини, опрема) и вашите доставувачи (оние кои ги доставуваат вашите производи и услуги директно или индиректно до вашите клиенти).

  За една производствена компанија на пример, важни се и двете компоненти – добавувачи и доставувачи. Главните аспекти што секој бизнисмен треба да ги проанализира се следните: Кои се вашите главни добавувачи? Кои суровини, материјали, машини, услуги или опрема ви се потребни од нив? Како тие ги набавуваат истите и на кој начин ви ги доставуваат вам? Какви им се дистрибутивните канали (директно до вас, преку посредник/ци, а можеби и самите тие се дел од тој синџир)? Која е вашата профитна маржа? Колку често планирате да набавувате од нив и во колкави количини?

  Истите прашања  важат и за доставувачите, доколку ги имате предвидено и доколку вашиот бизнис има потреба од нив!

  За една компанија која се занимава претежно со услужни дејности пак, клучните доставувачи и добавувачи можат да бидат одредени индивидуи, организации, компании или технолошки процеси кои ја овозможуваат услугата. На пример, една  компанија која планира да отвори веб-портал на кој ќе нуди најразлични информации поврзани со огласи за вработувања и тендери, клучните „снабдувачи“ треба да и бидат агенциите за вработувања и човечки ресурси или пак весниците и компаниите кои ги објавуваат таквите огласи! Со нив ќе треба да се склучат одредени договори за користење на таквите видови информации.

  Или пак, во случај на една компанија која се занимава со електронски маркетинг, клучни „снабдувачи“ ќе бидат одредени софтверски компании чии продукти  таа ги користи за достава на сопствените услуги преку електронска пошта, или претходно изработена дата-база на податоци.

  На крајот, откога ќе ги наброите сите клучни снабдувачи и нивните карактеристики, можеби и ќе ве зачуди фактот колку вашиот бизнис е зависен од нив..!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 
Страница 4 од 7

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.8497
61.2343
USD
51.7095
51.195
GBP
70.1562
69.4581
CHF
53.3739
52.8428
SEK
6.4861
6.4215
NOK
6.6367
6.5707
JPY
0.4615
0.4569
DKK
8.3124
8.2296
CAD
42.1463
41.7269
AUD
41.2029
40.7929
Превземено на 23.09.2017

You are here: Почетна Развивај Бизнис Продажба