Продажба

Тунел на продажба - AIDA

Е-пошта Печати PDF

aida-sales-funnel"Обично слушаме дека човекот не го боли тоа што не го знае, но во бизнисот го боли она што не го знае."

E. St. Elmo Lewis

Во 1898 година, американскиот пионер за рекламирањето и продажбата, E. St. Elmo Lewis разви практични алатка за продажба на користење на најновата Scientific Management insights. Создал инка модел наречен AIDA на анализа на клиенти од САД на животно осигурување за да се објаснат механизмите за лична продажба. Луис смета дека најуспешните продавачи продаваат по хиерархискаи, четири слоен процес на користење на четири когнитивните фази кои следат, кога купувачите прифаќање на нова идеја или купување на нов производ.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

7 смртни митови на продажбата

Е-пошта Печати PDF

mythbuster1-resized-600„Сите живееме, продавајќи нешто„

Роберт луис Стивенсон (Robert Louis Stevenson) 

Ако веруваме во нешто, тоа не значи дека тоа во што веруваме е вистина. Што повеќе време издвојувате во анализирањето на конкуренцијата, тоа имате помалку време да контактирате со своите купувачи. Ова можи да биди и фатална грешка, бидејќи на таков начин му отворате врата на Вашата конкуренција.

Еден од најчестите митови во продажбата е да морате пред се да ја победите Вашата конкуренција, неоли да ги квалитетно услужите Вашите купувачи. Ова е многу лоша деловна политика, бидејќи во колку ги намалите Вашите цени и во исто време ги зголемите Вашите трошоци за промоција, тоа ќе го намали Вашиот профит. На подолг временски период Вие го губите Вашиот маневарскиот простор и ќе ја загубите Вашата флексибилност.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Среда, 01 Јуни 2011 12:06 ) Повеќе...
 

Оптимални залихи во продажниот објект

Е-пошта Печати PDF

Wholesale_picПомеѓу производителот/трговијата на големо и купувачите, секојдневно се води борба околу залихите на стоката. Целта на  производителот/трговијата на големо е да продај што поголеми количини на производи и да на таков начин направи солидни залихи на стока кај неговите купувачи. Во ова не треба да се претерува, бидејќи ако еднаш го пренатрупате Вашиот купувач со стока, тој понатаму ќе биди внимателен во идните купувања.

Целта е да купувачот секогаш има одредено количество на производи, поточно да има оптимално количество на производи кои ќе му бидат доволни до следната порачка. Се препорачува да продажниот објект има 20% повеќе производи, колку што му е потребно до идната порачка.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Абецеда на продажбата - последен дел

Е-пошта Печати PDF

alphabetПродолжуваме со учењето на абецедата на продажбата. Стигнавме до последните букви. Почнуваме со буквата S.

S

Seats (места за седење) Иако се поставуваат за одмор на купувачите, тие исто така служат истите што подолго да се задржат во продавницата. Тамо каде се поставени, свртени се така да во колку седнете директно ќе ги гледате производите поставени на рафтовите.

Shuffle (изместување на производите) Голем број на продавници имаат навика да ги преместуваат производите во продавницата. Основната идеја е да се купувачите насочат во оние делови на продавница кои се слабо посетени.

Snacks (грисини) Големите супер маркети на својот влез имаат апарати за кафе и сендвичи. Целта на овие апарати е да ги освежат купувачите, за да можат својата купувачка да ја завршат без брзање.

T

Tiles (плочки) Одредени супер маркети применуваат следен трик: помеѓу рафтовите се ставаат плочки со различни димензии, така да купувачите кога ќе поминуваат со своите колички, го слушаат звукот на преминување на количките преку плочките и на таков начин стекнуваат впечаток да идат пребрзо. Поради тоа, тие несвесно застануваат и побавно се движат помеѓу рафтовите.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Абецеда на продажбата - трет дел

Е-пошта Печати PDF

grocery-store-7374061По кратката пауза, продолжуваме со учењето на абецедата на продажбата. Се надеваме дека ги научивте досегашните букви.  

Стигнавме до буква N

N

Not closing down (не е пред затворање) Во познатата лондонска Оксфорд улица, постои продавница, која веќе 6 години организира распродажба пред затворање! Кога ќе се објави распродажба на стока во една продавница поради затворање на истата, луѓето импулсивно влегуваат во продавница за да пазарат одредени производи, пред затворање на истата.

O

Order price (распоред на цените) Во голем број на продавници, производите се распоредени така, да најскапите производи се на влезот на продавницата, додека евтините производи се на крајот на продавницата. Ова е еден вид на трик кои се ослонува на осет „да се најди нешто евтино, во скапа продавница„. Имено кога ќе влези во продавница, купувачот ќе добие чувство дека е во скапа продавница, но од како ќе ги „пронајди„ евтините производи, ќе се осети дека има најдено „добра„ продавница за купување.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Сабота, 07 Мај 2011 13:23 ) Повеќе...
 
Страница 5 од 7

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.8497
61.2343
USD
51.7095
51.195
GBP
70.1562
69.4581
CHF
53.3739
52.8428
SEK
6.4861
6.4215
NOK
6.6367
6.5707
JPY
0.4615
0.4569
DKK
8.3124
8.2296
CAD
42.1463
41.7269
AUD
41.2029
40.7929
Превземено на 23.09.2017

You are here: Почетна Развивај Бизнис Продажба