Продажба

Интернет продавница: 7 чекори за отворање на интернет продажно место

Е-пошта Печати PDF

e-commerce1Постот е оргинално објавен на Интернет Маркетинг Блог. Тука е надополнет со најновите промени.

Интернет продавниците во светот се секојдневна работа, но тоа не можеме да го кажеме и за Македонија. Меѓутоа секојдневно овој пазар се развива бидејќи постојат предуслови. Неофицијално во Македонија постојат околу 1 милион граѓани кои користат Интернет, исто толку користат платежни картички (бројот на картички е неколку пати поголем од бројот на корисници), а постојат само 50-тина интернет продавници.

Предусловите се тука, веќе се работи на едукација и подигање на свеста на купувачите, останува уште да има се поголем број на интернет продавници. Инвестицијата за отворање на интернет продавница не е воопшто голема, и е препорачлива за секој постоечки бизнис, но и за нови start-up бизниси.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Четврток, 05 Мај 2011 09:26 ) Повеќе...
 

Абецеда на продажбата - втор дел

Е-пошта Печати PDF

Стигнавме до буква F 

F

Flooring (ознаки на подот) Ознаките кои се наоѓаат на подовите на супермаркетите, се осмислени за да ги насочат купувачите таму каде трговците осмислија да ги насочат. На ваков  начин трговците манипулираат со своите купувачи, а се со цел да ги насочат во оние делови на супермаркетот каде што сакаат што повеќе да се задржат.

G

Go to the back (идете назад) Сигурно забележавте да во сите супермаркети, основните животни намерници се на крајот на маркетот. Тоа е поради тоа што на таков начин купувачот е принуден да ја помини целата продавница за да земи еден леб или јогурт. На ваков начин се зголемуваат шансите за импулсивната купувачка.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Среда, 27 Април 2011 18:20 ) Повеќе...
 

Абецеда на продажбата

Е-пошта Печати PDF

abc_blocks„Ако влеземе во продавница и купиме само она што ни е потребно и по што дојдовме, светската економија ќе пропадни„

Пако Андерхил (Paco Underhill), генерален директор на “Envirosell”

Секој дeнар потрошен во Вашата продавница е дeнар повеќе од конкуренцијата. Постои голем број на книги кои објаснува како да купувачите повеќе трошат кај нас, a не кај Вашите конкуренти и обратно.

Текстот кои следува претставува азбука на методи на зголемување на продажбата во колку Вашиот бизнис се однесува на трговија. Методите се преземени од книгата „A-Z Trickery”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Среда, 27 Април 2011 13:51 ) Повеќе...
 

Лојален купувач

Е-пошта Печати PDF

growth2

„Кога купувачот, ќе влези во мојата продавница, заборавете на мене! Купувачот е крал!„

John Wanamaker, американски бизнисмен

Да ли размислувавте за тоа колку Вашите купувачи придонесуваат  на Вашиот бизнис во тек на една година? Или колкава е нивната вредност во наредните 5 или 10 години? Ако ставете на хартија колку Вашите купувачи придонесуваат на Вашиот бизнис, особено оние големите купувачи, сигурно ќе се замислете кон износот што ќе го добиете. Од таа страна вашите купувачи се и најголемата вредност во Вашиот бизнис.

Со децении, главната продажната стратегија, беше привлекување на нови купувачи, вкупните маркетинг буџети беа определени за оваа намена.  Во исто време сосема малце се водеше грижа кон веќе постојните купувачи. Во прилог на ова иди и истражување, кое покажува да претпријатијата губат 20% на нови клиенти во тек на првата година и 50% на нови клиенти во тек на наредните 5 години.  Ако се знае дека повеќе се троши на привлекување на нови купувачи неоли на задржување на веќе постоечки купувачи, целиот концепт на привлекување на нови купувачи делува нерационално. Од оваа причина, мора де се примени нов вид на размислување и нов вид на однесување кон купувачите. Како резултат на ова ќе ја добиеме нивната лојалност.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Вторник, 19 Април 2011 21:21 ) Повеќе...
 

Принципот 80/20

Е-пошта Печати PDF

80-20_1Сега имам повеќе енергија отколку кога бев помлад, затоа што денес знам точно што сакам да правам.

Џорџ Баланшин (George Balanchine) легендарен балетан

Пред се да објасниме, што значи и претставува принципот 80/20 или Паретов закон. Италијанскиот економист и социолог Вилфредо Парето, дојде до заклучок, да 80% од вкупниот приход на Италија доаѓа од  20% на Италијанската популација.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Среда, 27 Април 2011 18:22 ) Повеќе...
 
Страница 6 од 7

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.8497
61.2343
USD
51.7095
51.195
GBP
70.1562
69.4581
CHF
53.3739
52.8428
SEK
6.4861
6.4215
NOK
6.6367
6.5707
JPY
0.4615
0.4569
DKK
8.3124
8.2296
CAD
42.1463
41.7269
AUD
41.2029
40.7929
Превземено на 24.09.2017

You are here: Почетна Развивај Бизнис Продажба