Промени во бизнисот

Бидете ѕвезда!

Е-пошта Печати PDF

Star---Smiling-3"It is not in the stars to hold our destiny but in ourselves."
William Shakespeare 

Како најдобро да се претставам? Треба да се претставите на Вашиот иден работодавач или пак треба да се претставите на Вашиот потенцијален купувач или имате одреден продажен муабет и сакате да оставете најдобар впечат кај клиентот. Вие треба да станете ѕвезда во очите на Вашите соговорници. Намерно реков ѕвезда бидејќи одговорот на прашањето како да станете ѕвезда е даден како акроним во англискиот збор за ѕвезда – STAR.

Значи, како што реков STAR e акроним од следните зборови :

 • S – Situation , состојба, поточно краток опис на состојбата
 • T - Тask, задача која ја реализиравте
 • A – Actions, акција која што е преземена
 • R – Results, добиениот резултат

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Менаџмент на германски начин

Е-пошта Печати PDF

Менаџмент на германски начин"Mr. Williams, Why do you think there's not so much comedy in Germany?"

Robin Williams: "Did you and ever think you killed, all the funny people?"

Дијалог од „stand - up" комедија: „Robin Williams: Weapons of Self Destruction

Германија е една од најразвијните земји не само во рамките на ЕУ веќе и во целиот свет. За Германците важат неколку стереотипи како што се: не се духовити, агресивни, тврдоглави, воздржани итн. Германскиот менаџмент ги влечи своите корени уште од средновековни еснафи и денес претставува модел за квалитет и ефикасност.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Понеделник, 12 Декември 2011 11:14 ) Повеќе...
 

Потеклото на производот како маркетинг-алатка

Е-пошта Печати PDF

macedonian_wine_dribbb„Се на светот е некако поврзано со географијата...“  

Џуди Марц
 гувернанта 

  Користењето на географските називи за обележување на специфичните производи е значаен фактор за освојување на нови пазари.

  Но, што е тоа ознака на потекло?

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Повеќе...
 

Мотивација за една минута

Е-пошта Печати PDF

positive-motivation„Секој ден, во секоја насока, се повеќе напредувам„

Емил Куе, француски психолог

Колку пати до сега имате кажано:„Ах да имам мотив да го направам ова„ или „Сакам да го направан, но никако да се натерам да го направам„. А лесно ги критизираме и оценуваме другите за нивниот ниво на мотивација за да сторат нешто или не.

Мотивацијата е тесно поврзана со поставувањето на целите. На Харвард е направено едно истражување со постдипломците – да ли јасно ги дефинирале своите цели. Ова се резултатите

 • 3% имаа јасни цели напишани на хартија
 • 14% имаше цели но не беа никаде напишани
 • 83% немаше никакви цели

По неколку години овие 3% имаа 10 пати поголема заработка за разлика од овие други 97%.

Е сега сите знаете дека има многу книги кои се занимаваат со оваа тематика – само - мотивирање и со мотивацијата воопшто. Она што мене ме заинтересира е како да другите и самите себе мотивираме за само една минута?

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Среда, 02 Ноември 2011 17:32 ) Повеќе...
 

Подарување

Е-пошта Печати PDF

business_gifts„Манирот на поклонувањето секогаш е позначаен од самиот подарок.“

Пјер Корнил,
француски драматург

  Давањето подароци во бизнисот е начин на развивање и одржување на односи. Тоа може да се направи помеѓу компанијата и нејзините клиенти, помеѓу компанијата и нејзините вработени или помеѓу самите вработени во компанијата.

  Кога се постапува на вистинскиот начин, подароците предизвикуваат општо задоволство и за давателот и за примателот. Но ако не се внимава, подарокот може да создаде проблеми и генерира негативни чувства. Затоа, пред да се одлучите да купите и подарите одреден деловен подарок, добро размислете на следниве теми:

 • Знајте ја политиката на компанијата - Тоа значи да се биде свесен за политика на вашата компанија и за компанијата на примателот. Лесно е да се провери што е дозволено во рамките на својата организација, но, не може да биде толку едноставно да дознаете дали, и што вашиот клиент може да прифати како подарок. Ако имате сомнежи, бидете подготвени на тоа дека вашиот подарок може да биде и одбиен. Во тој случај, бидете спремни одбивањето да го примите благонаклоно.
 • Дознајте ја традицијата на поклонување - Дознајте што биле подароците кои ги добивале во организацијта или институцијата порано, и подарете нешто слично или во таквите веќе проверени рамки.
 • Дознајте кога е најсоодветно да се нудат подароци – Генерално, во бизнисот постојат 6 видови на категории кога се доделува подарок: семеен подарок, личен, подарок за компанијата, подарок за вработен, подарок за признание, и заблагодарување. Но исто така,  во исклучителни ситуации може да се пристапи кон давање на подарок и за семејни настани поврзани со деца, свадби или погреби, како и за родендени или поради болест, пензионирање и други работи поврзани со пресвртни моменти за компанијата или за вработените.

  Запомнете дека еден вид подарок не одговара на сите. Изберете подароци кои се рефлектираат на вкусот, интересите и културата на лицето на кое му подарувате. Бидејќи се работи за бизнис, вашите подароци треба да бидат професионални и да испратат позитивна порака за вашата организација.

  А еве што, најчесто се подарува во бизнис светот, во т.н. комуникација „бизнис-за-бизнис“:

 • Локално изработен производ
 • Мини-електронски уреди
 • Канцелариски материјали
 • Стилизирани бизнис ацесоари
 • Благо-алкохолни пијалоци
 • Чоколада
 • Цвеќе
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 
Страница 8 од 12

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.8497
61.2343
USD
51.7095
51.195
GBP
70.1562
69.4581
CHF
53.3739
52.8428
SEK
6.4861
6.4215
NOK
6.6367
6.5707
JPY
0.4615
0.4569
DKK
8.3124
8.2296
CAD
42.1463
41.7269
AUD
41.2029
40.7929
Превземено на 23.09.2017

You are here: Почетна Развивај Бизнис Промени во бизнисот