Промени во бизнисот

Антикризни мерки во кризни времиња

Е-пошта Печати PDF

disaster-recovery1

„Рецесијата не остави трага на нашето стопанисување, туку спротивно - кризата ја искористевме како наша шанса, а тоа го покажуваат нашите резултати„

Русмир Хрвиќ, директор на АС - Јелах доо 

Светската финансиска криза трае веќе 3 години. Кај нас во Македонија можеме да кажеме, да ние и не ја осетивме кризата оти сме веќе 20 години во економска криза. Без разлика, секоја криза бара не само од обичниот човек, веќе и од претприемачот, одредени мерки со кои ќе ја преброди кризата и со кои ќе опстани на пазарот. Еве неколку мерки со кои ќе можеме да ја пребродиме кризата:

Интензивирање на маркетинг активности

Сега сигурно ќе речите:„абе какво дополнително трошење на реклами и рекламирање...остај тоа...„ но светските искуства покажаа да маркетинг активностите треба да се рационализираат и интензивираат во исто време. Значи да се вратиме на натпис 80/20. Треба да ги идентифицираме оние маркетинг кампањи или маркетинг средства, кои ни донесуваат најголеми ефекти, и тие маркетинг кампањи/активности да ги интензивираме.

Исто така, зголемувајте ја лојалноста на купувачите, прашајте ги што можете да направете за нив. Што  им се бендиса а што не. Вие бидете иницијатор.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Среда, 27 Април 2011 18:31 ) Повеќе...
 

Затворање на бизнис

Е-пошта Печати PDF

lock-zatvori-biznis"Дали сакате да ви ја дадам формулата за успех? Навистина е едноставна. Дуплирајте ги вашите неуспеси. Иако мислите дека неуспесите се непријатели на успесите, тоа воопшто не е така. Може да бидете обезхрабрени од некој неуспех или да научите нешто од него. Затоа продолжете и правете грешки, направете ги сите грешки што може да ги направете и запомнете: таму ќе го најдете вашиот успех."

Thomas J. Watson, председател на IBM до 1956

Девет од десет бизниси се затвораат во првите три години, и иако секој се надева дека неговиот бизнис ќе успее, понекогаш тоа не е доволно. Многупати поради објективни причини некој од бизнисите нема да успее, па поради тоа компанијата мора да се затвори. Според Doing Business, во Македонија во просек ви треба 1 ден за отворање на бизнис, а во просек речиси три (3) години за затворање на истиот. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Среда, 13 Април 2011 07:28 ) Повеќе...
 

Промени во бизнисот

Е-пошта Печати PDF


change_puzzleСекоj вид на бизнис, минува низ одредени промени. Од своето оснување па се до затварање на претпријатието, та минува низ цел низ на промени – динамики. Претпријатието расти или стагнира, се менува окружението, се менуваат интерни – внатрешни околности.  Всушност претпријатието представува одреден систем кои не е стабилен веќе е во стална динамика - се менува.

Секоj вид на промена представува нешто ново и различно. Промените представуваат природна состојба на претпријатието. Врз основ на ова, претпријатието е повредно во колку се успешно прилагоди на новите промени. Се подразбира да секоја промена носи и одреден вид на „конфликт„. Развојот на самото претпријатие носи голем број на различни промени, кои се случуваат во текот на неговото работење. Под тие промени ги подразбираме прифаќањето на нови идеи, нов вид на организациона структура, запослување и/или отпуштање на работници итн. Секоја промена се манифестира како желба на претпријатието за поуспешно и поефикасно работење, што всушност значи да претпријатието е во процес на секоидневна промена за да воопшто опстани на пазарот. Овие промени можат да бидат плански или неплански, можат да бидат иницирани од внатрешни или надворешни влијаниа итн. Процесот на промени опфаќат:

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последно освежено ( Среда, 27 Април 2011 18:32 ) Повеќе...
 
Страница 12 од 12

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.7949
61.1801
USD
52.3908
51.8695
GBP
69.1296
68.4417
CHF
52.8342
52.3085
SEK
6.2141
6.1523
NOK
6.3599
6.2966
JPY
0.4653
0.4606
DKK
8.3047
8.222
CAD
41.0516
40.6431
AUD
39.5311
39.1377
Превземено на 18.11.2017

You are here: Почетна Развивај Бизнис Промени во бизнисот