Растат трошоците за живот

Е-пошта Печати PDF
HE_grocery-basket
Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот, мерен преку цените на стоките и на услугите за лична потрошувачка, во октомври 2012, во однос на септември 2012, изнесува 100.2, а во однос на октомври 2011 изнесува 105.3.

  Анализирано по главни групи, според намената на потрошувачката, во октомври 2012, во однос на септември 2012, пораст на индексите е забележан во групите: Облека и обувки за 2.6%, Мебел, покуќнина и одржување на покуќнина за 0.7%, Храна и безалкохолни пијалаци за 0.6%, Здравје и Останати стоки и услуги за 0.4% и Комуникации за 0.1%.

  За една година, струјата поскапела за 18 отсто, парното за 26 отсто, зеленчукот за 19 отсто, месото и овошјето за 7-8 отсто... На граѓаните им се чини дека цените се двојно повисоки од лани.

 -„Сто отсто се поскапи, сто отсто, 55 денари е едно лепче. Искрено ви кажувам ни мевце не можеш да си купиш, ни ништо за тие пари. Пред 2-3 години ќе влезевме во касапница и месо ќе си купевме по килце по две, ќе си касневме, сега ич. Сега за место нема, само за сметки и за еден основен живот, за гравче и за пиперки.“ - вели еден жител на Скопје.

  -„Јас примам 18 илјади пензија, а ми требаат 36 илјади за да поминам.“ - констатира една пензионарка.

  -„За 30-40 отсто се поскапени, еве и зејтинот и шеќерот, брашното, сè е поскапено.“ - вели друг пензионер.

  Поранешниот министер за економија Зоран Витанов вели дека граѓаните имаат такво чувство дека цените пораснале за 100 отсто, затоа што стандардот на граѓаните е опаднат, тие земаат исти плати и пензии, а цените растат.

  „Сè додека куповната моќ опаѓа, ние не можеме да се надеваме на економски раст. Тоа што е најстрашно е што со такво опаѓање на стандардот, ќе има уште поголем дисбаланс, уште повеќе ќе се зголемува јазот меѓу богатите и сиромашните. Од една страна ќе имаме 5 дo 7 проценти екстремни богаташи, а од другата страна една армија на сиромашни. Македонија е на добар пат со една таква тенденција во следната деценија да ја изгуби средната класа, која може да биде носител на еден економски раст.“ 

  Индексот на трошоците на животот, се смета за клучен показател за движењето на инфлацијата. Експертите предвидуваат дека инфлацијата ќе расте следната година, а и Народна банка ја корегираше првично пректираната стапка на инфлација од 2,2 на 3,5 отсто.  Дополнително се прогнозира дека трошоците за живот ќе растат и во 2013.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

НБРМ

Прод.
Куп.
EUR
61.7949
61.1801
USD
52.3908
51.8695
GBP
69.1296
68.4417
CHF
52.8342
52.3085
SEK
6.2141
6.1523
NOK
6.3599
6.2966
JPY
0.4653
0.4606
DKK
8.3047
8.222
CAD
41.0516
40.6431
AUD
39.5311
39.1377
Превземено на 18.11.2017

You are here: Почетна Развивај Бизнис Промени во бизнисот Растат трошоците за живот